Kärnkraft

Andersson kritisk till kärnkrafts-finansieringen

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Foto: Socialdemokraterna
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Foto: Socialdemokraterna

För ett par veckor sedan presenterad regeringens utredare Mats Dillén en finansieringsmodell för ny kärnkraft i Sverige. Nu sågas den av Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson.
– Jag tror det är bättre att regeringen tar ett omtag, säger hon till TT.

Den finansieringsmodell som regeringens utredare föreslår bygger på tre komponenter: ett statligt lån om 75 procent där staten tar kreditrisken, ett prissäkringsavtal med en löptid på 40 år och med lösenpris på 80 öre per kilowattimme i 2023-års prisnivå. Denna ska finansieras genom en skatt proportionerlig mot elkonsumtionen. Det tredje är en risk- och vinstdelningsmekanism som aktiveras, om det behövs, baserat på utfallet av en marknadsvärdering av projektbolaget två år efter rutinmässig driftstart.

– Syftet med ett energisystem är att ha tillgång till så mycket el man behöver, till ett så bra pris som möjligt. Där har regeringen börjat i fel ände, sa hon till TT under partiledarens sommartal i Sandviken i helgen.

Utredaren räknar med att det kommer att kosta cirka 400 miljarder kronor att bygga fyra storskaliga reaktorer. Av denna summa skulle då staten stå för 300 miljoner och resterande är ägarkapital.

– Det här blir väldigt dyrt för svenska folket. Jag tror det är bättre att regeringen tar ett omtag, säger Andersson till TT.

Hon medger ändå att partiet är öppet för ny kärnkraft, men påpekar att en diskussion om kärnkraft bör börja i ”breda samtal i riksdagen”.

Även Centerledaren Muharrem Demirok tror att finansieringsmodellen kan bli dyr för svenska folket. I Ekots lördagsintervju säger han att Centerpartiet inte vill att staten subventionerar för ny kärnkraft, utan att kärnkraften ska bära sina egna kostnader. Dock öppnar han för statligt stöd om de även skulle omfatta andra fossilfria kraftslag.