Statens haverikommissions (SHK) rapport om den förödande Oceanabranden – som resulterade i en dödsolycka och omfattande förstörelse – visar med all tydlighet att brandskyddet på svenska byggarbetsplatser måste stärkas. Det är nu avgörande att branschen och myndigheter vidtar kraftfulla åtgärder för att förhindra att liknande olyckor inträffar igen.
Brandskyddsföreningen har i decennier drivit arbetet med att förbättra brandsäkerheten genom utbildningar, regelverk, normer och riktlinjer. Det är därför anmärkningsvärt att byggsektorn i praktiken inte kommit längre med att främja en kultur som leder till säkerhet på våra byggarbetsplatser.
SHK:s rapport visar att branden startade vid ett arbete med elmuffsvetsning av plaströr. Enligt Brandskyddsföreningens regelverk SBF 506, är detta ett arbetsmoment som klassas som svetsarbete som genererar hög värme och som därför ska riskbedömas som ett brandfarligt hett arbete.
Säkerhetsreglerna för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats har tagits fram genom ett brett samarbete mellan branschens aktörer för att skapa en enhetlig standard. Regelverket tillämpas ofta genom försäkringsvillkor och entreprenadavtal.
Brister i riskbedömningen
Riskbedömningen görs i team där flera personer tillsammans med en tillståndsansvarig skapar en säkerhetskedja. Om någon i kedjan brister i sitt ansvar eller inte förstår sin roll i samverkan, faller hela säkerhetskedjan och brand kan bli ett faktum.
Ibland finns det verktyg och utrustningar som vid en första anblick inte ser ut att kunna innebära en risk för brand, men som ändå ska riskbedömas som brandfarliga. Detta beror på val av material, metod och miljö samt situationen vid det enskilda tillfället då arbetet ska utföras. En korrekt utförd riskbedömning vid varje enskilt arbetsmoment är därför avgörande.
Den enskilda entreprenören ska inte avgöra
I fallet Oceana konstaterar SHK att byggherren och entreprenörerna saknade tillräcklig kunskap om de brandrisker som förknippas med elmuffsvetsning av det aktuella plastmaterialet.
Det är oacceptabelt att den rådande aktsamhetsnormen med säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten inte följs vid all plastsvetsning på byggarbetsplatser.
Det ska heller inte vara en enskild entreprenör som avgör om ett arbetsmoment ska betraktas som ett brandfarligt hett arbete – utan tillståndsansvarige ska alltid kontaktas för riskbedömning vid varje specifikt arbete som genererar hög värme.
Bristande säkerhetskultur
SHK:s rapport visar på flera brister i brandskyddsarbetet som alla bidragit till brandens omfattning, och inte minst ett dödsfall. Bland annat fanns inget brandlarmsystem i bruk – varken det ordinarie eller det tillfälliga brandlarmet.
SHK pekar också på brister i säkerhetskulturen. Här behöver alla aktörer i branschen skärskåda sig själva och vad de kan göra för att bidra till en bättre säkerhetskultur, där riskmedvetenhet och kunskap om brandfaror blir en naturlig del av arbetet.
Säkerhetsarbetet på byggarbetsplatser har stort fokus på arbetsmiljön, vilket är bra. Men det är viktigt att också vara medveten om att det kan behövas ytterligare åtgärder för att successivt säkra byggnadens skydd mot brand. Det gäller inte minst byggnader som i färdigt utförande ska skyddas av sprinkler, då de i regel har ett särskilt dåligt brandskydd, innan sprinklersystemet är i drift.
Brandriskerna måste hanteras proaktivt
Brandrisker uppstår i skärningspunkten mellan människa, teknik och organisation (MTO) och måste hanteras proaktivt, särskilt i en dynamisk byggmiljö där förutsättningarna ständigt förändras. Tyvärr är diskrepansen stor mellan policyer och verkliga förhållanden i dagsläget.
Kompetensen avseende brandskydd under byggtid behöver därför generellt höjas och säkerställas genom hela byggprocessen från byggherrens tidiga skede till arbetet på byggarbetsplatsen.
Mats Björs, generalsekreterare, Brandskyddsföreningen
Tobias Thrysén, expert brandsäkerhet, Brandskyddsföreningen
Lars Brodin, expert systematiskt brandskydd, Brandskyddsföreningen
Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: [email protected]
