Byggprojekt

Renare vatten för miljarder

En av de stora, tömda, bassängerna i Käppalaverket. Personer i gula varselkläder syns gåendes på botten, samt byggmaterial, ställningar med mera.
En av de stora bassängerna som renoveras i Käppalaverket. Foto: Samuel Karlsson

NCC och Käppalaförbundet bygger om Käppalaverket på Lidingö för att öka reningsverkets kapacitet och reningsförmåga. Ordervärdet för första huvuddelen uppgår till cirka en miljard kronor.   
– Det här är ett av de största ombyggnadsprojekten av ett reningsverk i landet, säger Mikael Christ, projektchef på NCC.

Längst ut på Lidingö sticker en 149,5 meter hög skorsten upp i luften. Det är det enda som skvallrar om att inne i berget ligger det gigantiska Käppalaverket, ett av Sveriges största avloppsreningsverk. Skorstenen används för ventilering av frånluft.

– Det här är Sveriges tredje största reningsverk. Varje dag renas här avloppsvatten från mer än en halv miljon människor, säger Olle Lindeberg, programchef på Käppalaförbundet.

Stort bergrum

Anläggningen invigdes 1969 och ägs av Käppalaförbundet som omfattar elva kommuner norr och öster om Stockholm. De är anslutna till reningsverket med hjälp av en 6,5 mil lång avloppstunnel borrad i berg och med självfall. Själva reningsverket upptar ett bergrum som är 300 x 420 meter stort.

– Vi måste ge en eloge till de som ursprungligen planerade reningsverket. De var framsynta och såg till att ta höjd för kapaciteten, fortsätter Olle.

Illustration som visar berget genomskärning, där men ser det gigantiska Käppalaverket.
Inne berget döljer sig det gigantiska Käppalaverket. Bild: Käppalaförbundet

Käppalaverket ska öka kapaciteten

Men trots de väl tilltagna proportionerna behöver Käppalaverket byggas om. Målet med det aktuella programmet är att öka kapaciteten med cirka 30 procent. Dagens kapacitet på avloppsrening från motsvarande 700 000 personer ska utökas successivt till 900 000. Samtidigt kommer reningsprocessen uppgraderas för att klara de skärpta villkoren och minska utsläppen av kväve, fosfor och organiskt material. 

– Med den här ombyggnationen kommer vi att klara av de skärpta kraven. Vi förbereder även för att kunna hantera läkemedelsrening som lär komma som krav i framtiden, säger han.

En stor tunnel leder ner

Vi tar en vandring in i berget genom den enda stora tunneln som leder ner till Käppalaverket. Här sker alla transporter till och från byggprojektet samtidigt som den ordinarie verksamheten är i full gång.

Två  män i gula varselkläder och hjämar.
Mikael Christ, projektchef på NCC och Olle Lindeberg, programchef på Käppalaförbundet. Foto: Samuel Karlsson

– Det är trångt om utrymmet och ställer höga krav på logistik och arbetsmetoder. Vi jobbar i tätt samarbete med verksamheten på plats för att allt ska fungera. Reningsverk är avancerade anläggningar som renar vatten dygnet runt, året runt oavsett hur det inkommande vattnet ser ut. Som enda byggbolag har vi egen specialistkompetens inom VA och all kompetens fram till driftsättning, och vi förstår verksamhetens behov, säger Mikael Christ.

110 meter långa bassänger

Efter lite krokiga omvägar i berget kommer vi fram till den delen av anläggningen som ska byggas om. Framför oss öppnar sig en enorm bassäng som tömts och sanerats. Den är 110 meter lång, 16 meter bred och 11 meter djup. Totalt rymmer anläggningen elva liknade linjer där reningsprocessen genomförs i fem steg. Den aktuella ombyggnationen som NCC ansvarar för genomförs nu i två av linjerna samtidigt som de andra är i drift.

– När bassängerna är fyllda med avloppsvatten är det svårt att förstå vilka stora proportioner det är i anläggningen, säger Mikael Christ.

Begränsat utrymme i berget

En enorm lyftkran är monterad inne i bergrummet för att genomföra alla lyft i projektet. De gamla väggarna, som fungerade som avskiljare i bassängerna, är borttagna och ska nu ersättas för att klara en mer avancerad reningsprocess.

– Vi måste hela tiden se till att arbetet sker i rätt ordning. Bergrummet begränsar arbetsutrymmet och det går inte att ändra på. Men vi utvecklar nya lösningar löpande för att jobba så effektivt som möjligt och tar med oss erfarenheterna till arbetet med nästa linje, fortsätter Mikael.

Ny typ av rening i Käppalaverket

Toleranserna i de nya fundamenten till Käppalaverket som gjuts i anläggningen är i princip obefintliga. På tio meter har man mätt upp en tolerans på två millimeter.

– Det här är ett av de mer avancerade rot-projekten som pågår just nu i ett reningsverk, fortsätter Mikael.

I de nya linjerna inför man en ny process för rening som kallas för MBBR-teknik (Moving Bed Biofilm Reactor). Vilket innebär att man tar hjälp av så kallade ”bärare” i den biologiska reningen. I varje avskild del av bassängen tillförs 1,5 miljarder plastbrickor som är stora som enkronor och fulla med hål. De kommer fungera som bärare för de mikroorganismer som hjälper till att rena bort framför allt kväve från avloppsvattnet.

– Det tar två månader per bassäng att fylla på med bärarna och det ställer nya krav på silväggarna, säger Olle Lindeberg.

De stora bassängerna i Käppalaverket är nu tömda på vatten och renovreingsarbetet pågår för fullt.
De gamla skiljeväggarna i bassängerna ersätts med nya. Foto: Samuel Karlsson
Ny skiljevägg håller på att byggas i reningsverket.

Vattenrening viktig för tillväxten

När NCC genomförde sin kapitalmarknadsdag tidigare i år pekade företagets vd, Tomas Carlsson, ut vattenrening som ett prioriterat område med potential för tillväxt. De senaste åren har NCC byggt och renoverat närmare 10 till 15 vattenverk, vattentorn och avloppsreningsverk varje år runt om i Sverige. 

– På grund av skärpta regelverk, behov av ökad kapacitet och underinvesteringar i löpande underhåll är det många VA-anläggningar som behöver byggas om just nu, fortsätter, Olle Lindeberg.

I dag renar Käppalaverket nästan två kubikmeter i sekunden eller ungefär 55 miljoner kubikmeter om året. När ombyggnationen är helt klart kommer kapaciteten att ha ökat till 75 miljoner kubikmeter per år.

Information

  • Entreprenadform: Utförandeentreprenad i samverkan
  • Entreprenör: NCC
  • Byggherre: Käppalaförbundet
  • Projektkostnad: 1 miljard kronor för NCC:s entreprenad i ursprunglig beställning. Projektkostnaden är under översyn.
  • Byggtid: 2022-2027 från start till färdigställande av två biologiska reningsbassänger
Käppalaverket, där man ser den höga skorstenen.
Anläggningen invigdes 1963, men den största delen ligger i berget.