I förra veckan blev det klart att Byggnads lämnar samarbetet Sund konkurrens och schyssta byggen. I nedan debatt-artikel utvecklar Byggnads bakgrunden till beslutet.
Sedan några år tillbaka anordnas Forum för sund konkurrens, en seminarieserie om arbetslivskriminaliten i byggbranschen. Ett i grunden behjärtansvärt initiativ, men som med alla andra forum och samtalsytor – helt värdelöst om det inte leder till åtgärder som gör skillnad i verkligheten. Byggnads har varit en del i projektet i flera år men har nu valt att ställa oss utanför.
I byggbranschen vet vi att man måste agera för att något ska hända. Med bara snack bygger man inga hus. Byggföretagen är bra på att snacka, men när man agerar handlar det snarare om att hålla fuskarna om ryggen.
Byggbranschen har stora problem med fusk och arbetslivskriminalitet. Och många av de kriminella företag vi möter anlitas, medvetet eller omedvetet, som underentreprenörer av Byggföretagens medlemsföretag. Det här är något vi måste lösa. Fusket går att kontrollera bort, men bara om vi gör det tillsammans.
Bolag efter bolag tar nu egna initiativ för att granska sina underentreprenörer. En mycket positiv utveckling som visar att man vill framåt och är beredda att prioritera frågan.
Därför är det rent ut sagt sorgligt att Byggföretagen valt en helt annan väg. I samma stund som Byggföretagen sänder seminarier, biträder man bolag som satt i system att aktivt försvåra granskningarna. Nu senast ett irländskt bolag som arbetat som underentreprenör åt flertalet rikstäckande byggföretag i Sverige under de senaste 10–15 åren. Det visar sig att företaget bryter mot arbetstiden och övertid, betalar fel lön och fel semesterersättning. Men när man träffar Byggnads ombudsmän är den enda dokumentation man presenterar två dokument som är så maskade att de är omöjliga att bedöma. Det är oklart om personerna det rör ens är anställda. Något mer vill man inte dela med sig av, allting på inrådan av Byggföretagen.
Under dessa förutsättningar är det i princip omöjligt för Byggnads att kontrollera så att avtal följs. I stället för att stå upp för kollektivavtalet hjälper man dem som aktivt försöker runda det.
Om det här är Byggföretagens bild av ”sund konkurrens”, kan någon klandra oss för att vi väljer att lämna?
Claes Thunblads reaktion visar precis var problemet ligger. När det kommer till att få ordning i byggbranschen pekar han snabbt på de delarna av byggbranschen där Byggföretagen försöker blunda för sitt ansvar. Hängavtalsbundna företag och bolag som saknar kollektivavtal och befinner sig utanför partsmodellen. Alla andra borde göra någonting, utom Byggföretagen själva.
Sanningen är att Forum för sund konkurrens har blivit en form av whitewashing. En ursäkt för att inte behöva agera i praktiken och på riktigt stå upp för de företag som riskerar slås ut av fuskarna. Byggföretagen lever inte som man lär och det är inte något vi kan ställa oss bakom.
För ett och ett halvt år sedan drog vi och Byggföretagen gemensamt i gång en åtgärdskommission för att vi gemensamt skulle hitta lösningar för effektivare granskningar där vi gemensamt tar ansvar för branschens tillstånd.
Claes Thunblad visar öppet Byggföretagens förhållningssätt genom hela det arbetet. Man har inte några som helst ambitioner att förenkla granskningen av oseriösa företag. Något som borde få blodet att koka hos många av Byggföretagens medlemmar.
Enligt honom verkar Byggföretagens ansvar sträcka sig till att anordna seminarier en gång om året.
Vi möter dagligen frustrationen från seriösa bolag som ser samma sak som vi. Kriminalitet, fusk och utnyttjande slår undan benen på de som vill göra rätt för sig. Seriösa företag tvingas snart stå inför valet att lägga ner verksamheten, eller själva börja ta genvägar.
Det mullrar i byggsverige, våra medlemmar har tröttnat för länge sedan, seriösa bolag börjar fråga oss varför deras arbetsgivarorganisation håller fuskarna om ryggen. Under tiden tror Byggföretagen att några seminarier nog ska räcka.
/Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads