Företrädare för Byggföretagen verkar ha reagerat på ett uttalande jag gjorde om organisationens bristfälliga track record, bland annat i jämställdhetsarbetet. Så till den milda grad att man bestämde sig för att skriva en debattartikel. Tonläget skruvas upp, ett säkert tecken på att avtalsrörelsen närmar sig, skriver Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.
När det kommer till löneökningar kommer vi aldrig att vara helt överens, det hör till sakens natur. Men när det kommer till frågor om arbetsmiljö, kamp mot kriminaliteten och inte minst jämställdhet borde det finnas fullständig samsyn.
Just därför är det så nedslående att summera vad som skett under nuvarande avtalsperiod. Efter senaste avtalsrörelsen landade många jämställdhetsfrågor i en arbetsgrupp. Men ett och ett halvt år efter att bläcket torkat hade Byggföretaget inte ens utsett några representanter. När vi nyligen gick igenom mailkonversationen kunde vi räkna till inte mindre än fem påminnelser. Svaret från Byggföretagen kunde liknas vid en rullande ökenbuske i en westernfilm. Total tystnad.
Då är det också talande att när Byggföretagen i sin debattartikel ska lista vilka insatser man faktiskt gjort för jämställdheten i branschen, så landar man i att man en gång om året delar ut ett pris. Och att man har grupper på LinkedIn.
Den ursprungliga frågan kvarstår
Nätverk och förebilder är naturligtvis bra saker, men alla förstår nog att mer behöver göras om vi faktiskt ska nå resultat. Vi som bransch måste ha högre mål, det är både en hygienfaktor och en överlevnadsfråga. År 2022 borde vi inte ha en könssegregerad arbetsmarknad och vi kan varken utveckla branschen eller bygga samhället om vi bara har tillgång till halva befolkningen.
Nu när vi står inför en ny avtalsrörelse är det inte läge att slå sig för bröstet. Då är det läge att växla upp. Och med tanke på vilka nivåer Byggföretagen startar på borde det knappast bli svårt.
Så när vi sätter oss vid förhandlingsbordet så hoppas jag innerligt att i stället för att återigen behöva putta byggföretagen framför oss, mötas av förslag och en initiativrikedom som överträffar vår.
Men tills dess kvarstår den ursprungliga frågan: Tar Byggföretagen frågorna om arbetsmiljö, jämställdhet och kampen mot arbetslivskriminaliteten på allvar? Då ser vi fram emot att ta del av många konstruktiva och långtgående förslag för att utveckla branschen. Väl mött vid förhandlingsbordet!
Johan Lindholm,
förbundsordförande Byggnads.