Morgan Jansson var med och grundande modellen Rättvist byggande och är i dag verkställande chef för organisationen. På eventet Det Goda Projektet 29 november kommer han att ge konkreta tips och goda exempel på vad man kan göra för att undvika arbetslivskriminalitet inom byggsektorn.
Arbetslivskriminaliteten inom byggsektorn har de senaste åren ökat rejält och hör i dag också till en av branschens riktigt stora utmaningar att komma till rätta med. 2019 introducerades arbetsmodellen Rättvist byggande i Stockholm och ett par år senare startades den ideella föreningen Rättvist byggande upp tillsammans med Byggherrarna. Morgan Jansson har varit med från starten.
– Eftersom jag kommer att ge lite konkreta tips på eventet så känns det lite skönt att för en gångs skull fokusera på det goda. Vi kommer oftast med dåliga nyheter eller negativ information annars.
Hur stort är problemet med arbetslivskriminaliteten i landet i dag?
– Oöverskådligt stort, systemhotande och ett reellt hot mot seriösa företag och individer. Alla byggen är drabbade men det är osynligt för de flesta.
Vad svarar du den byggherre eller entreprenör som säger att de inte har några problem med arbetslivskriminalitet i sina byggen?
– Solen skiner alltid på molnfri höjd. Det man inte vet tar man inte skada av. Ignorance is a bliss, eller något i den stilen, säger jag. Det är värre att veta om problemen och ducka än att inte känna till dem alls. Det är ingen idé att göra något utan att ha probleminsikten först. Mitt tips är att våga titta efter. Skrapa på ytan och se vad du hittar.
Vilken typ av fusk är vanligast?
– Det är svårt att säga vad som är de vanligaste brotten. Det som upptäcks oftast vet jag, det är tre procent (ca 160 personer) som arbetar illegalt i byggprojekt. Det är ett brott som även beställande bolag kan hållas ansvariga för. Det är ungefär en procent av alla bolag som har företrädare som är dömda för något brott som är så kallade ”uteslutningsgrundande”. Det vill säga brott som offentliga upphandlare ska kontrollera (mutbrott, terrorbrott, skattebrott, bedrägeri med flera) och inte tillåta att få offentliga kontrakt. Men min lite mer subjektiva uppfattning – utan att kunna presentera siffror – är att lönedumpning eller kollektivavtalsbrott är det vanligaste. Och så olika typer av fusk med ID06-korten och den elektroniska personalliggaren samt felaktig utstationering av personal från andra länder.
Tycker du branschen tar problemet på allvar?
– Nej. ”Branschen” har känt till problemen i decennier. På sin höjd pratar vi om det och skriver recept på hur andra ska lösa problemen. Men om vi kan bygga kärnkraftverk, Öresundsbron eller avancerade sjukhus, då kan vi nog lösa den här frågan. Bara vi vill.
Kommer du att ge några praktiska råd på eventet till byggherrar och entreprenörer som vill ha bättre koll på sina projekt?
– Ja, jag tänkte ge mina bästa tips. Det är mycket enklare än många tror.
Läs mer och anmäl dig till Det Goda Projektet här.