Nyheter

Renoveringsfeber för hotell

Hotellrenoveringar
Grand hotel har genomfört flera renoveringar. Foto: Annika Rådlund

Hotellrenoveringarna ökar i landet, enligt statistik från Byggfakta. På ett av landets mest anrika hotell, Grand Hotel i Stockholm, har en rad renoveringar och ombyggnationer gjorts de senaste åren.
– Grand Hotel är alltid i förändring, säger Pia Djupmark, vd på Grand Group, där Grand Hotel ingår.

Sedan april 2021 har kurvan gått rejält uppåt för hotellrenoveringar med en liten nedgång den senaste månaden, enligt Byggfaktas Byggstartsindex. Ökningen märks framför allt i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö och sett till hela landet gäller det i synnerhet rot-projekt som faller under segmenten ombyggnad och tillbyggnad. I Västra Götalands län genomfördes rot-projekt av hotell för cirka 175 miljoner kronor mellan perioden juni 2021 och maj 2022, att jämföra med cirka 25 miljoner kronor under samma period året innan. I Stockholm sticker stapeln iväg en bit över 300 miljoners-sträcket (cirka 320 miljoner kronor) det senaste året jämfört med året dessförinnan som stannade på cirka 100 miljoner kronor.

Samtidigt visar statistik från Byggfakta att nyproduktionen av hotell har minskat de senaste åren. Enligt Byggstartsbarometern för hotell med en byggkostnad på upp till en halv miljard kronor byggdes det hotell i hela landet för cirka 1,7 miljarder kronor mellan juni 2019 och maj 2020. Det senaste året har det endast byggts nya hotell i landet för knappt en halv miljard kronor. Detta faktum kan vara en orsak till att renoveringarna av hotell ökar.

Hotellrenovering i Stockholm

De senaste årens arbete på Grand Hotel har bidragit till att renoveringstakten av hotell har ökat i huvudstaden.

– Vi är nästan 150 år och har 48 000 kvadratmeter så då måste det renoveras lite då och då, säger Pia Djupmark.

Nyligen avslutades renoveringen av våning fem och sex, med sammanlagt 75 rum.

– De här två våningsplanen skiljer sig lite från de andra. De byggdes på 50–60-talet så de har en annan stil, det är inte lika högt i tak och de har inte lika stora fönster, berättar Pia Djupmark.

Under 1950-talet så byggdes Grand Hotel nämligen ut, två våningsplan byggdes till på den nuvarande huvudbyggnaden. De två våningsplanen fick tidsenlig stil och arkitektur och särskiljer sig därför till viss del ifrån övriga hotellet. Det var utgångspunkten nu när rummen skulle moderniseras.

Grand Hotel har genomfört flera renoveringar.

Även hotellets huvudentré har förnyats och genomgått en omfattande ombyggnation, och stod klar förra våren. Den tidigare karuselldörren monterades ner och ersattes av ett helt nytt entréparti som innehåller en skjutdörrslösning med värmeslussar och större glaspartier. Detta skulle generera i en smidigare passage, samtidigt som det är en mer klimatsmart lösning. I samband med detta så flyttades trappan upp mot lobbyn fram och fick en integrerad hisslösning för ökad tillgänglighet.

Större fasadprojekt

Den nya entrén är en del av ett större fasadprojekt som inleddes 2018 av Stark Fasad, senare Valvet Fasad.

– Vi stod inför en planerad rustning av fasaden och tog då tillfället i akt att återskapa en fasad som berättar vår historia. Med hjälp av den dokumentation som finns över de förändringar som byggnaden genomgått, tog vi fram det bästa ur varje epok. Som årsringar på ett träd kan man nu läsa av hotellets historia i den nya detaljrika fasaden, berättar Pia Djupmark.

Pefo Byggnads i Stockholm har under de senaste åtta, nio åren utfört en rad olika renoveringsprojekt på Grand Hotel.

– Vi började med att renovera hotellrum och korridorer. Sen har vi även renoverat upp festlokalen Vinterträdgården och senast var det de två hela våningsplanen. Det sista är i stort sett klart, men vi är fortfarande kvar på hotellet och utför mindre renoveringar i utrymmen som inte hotellgästerna märker av, säger  Anders Widegren, vd på Pefo Byggnads.

Mindre renoveringar

Några få uppdrag på Grand Hotel har varit mindre renoveringar, som att dra el eller måla om, men de flesta av projekten är större där till exempel hotellrum och korridorer röjs ut helt för att färdigställas med nya ytskikt och ny inredning.

– Då tar vi även avloppsstammar, vatten, byte av alla installationer och så vidare. Då är det från scratch till färdig produkt, säger Anders Widegren.

Så var det med det senaste projektet som hade en projektkostnad på 105 miljoner kronor. Ett stort projekt för ett företag med fem anställda.

– Vi tar in många underentreprenörer vid större uppdrag som dessa, säger Anders Widegren, som dock inte har märkt av ökningen av rot-projekt nämnvärt.

– Det beror nog på att vi ändå har ett ständigt flöde av hotellprojekt och har också blivit lite nischade på det området.

/Henrik Ekberg och Annika Rådlund