Två månader kvar till Nordbygg – efter fyra års väntan. Fulla mässhallar, 880 utställare, 200 seminarieprogram och en biljettregistrering som ligger i nivå med tidigare rekordår tyder på ett stort sug från branschen att få mötas på riktigt igen.
26-29 april är det dags för Nordbygg, Nordens största byggmässa. Från projektorganisationen märker man ett stort sug från branschen att få mötas igen efter fyra års uppehåll.
– På grund av pandemin har vi flyttat fram datumet fyra gånger, och 2020 års mässa blev ju inställd. Det har varit en speciell resa och utmaning både för oss som arrangörer och för de utställande företagen. Nu längtar många efter att få mötas på riktigt, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg.
Flertalet av utställarna som hade bokat montrar till 2020 har behållit sina bokningar, samtidigt som nya ersatt de företag som hoppat av.
– Vi har cirka 880 utställare och fulla mässhallar. Vi tar fortfarande emot förfrågningar från utställare som vill vara med. Det viktigaste för oss när vi fyller på från kölistan är att en utställare hamnar i rätt sammanhang och hall. Rätt företag på rätt plats, helt enkelt.
Det är inte bara utställarna som verkar bli rekordmånga. Även statistiken för antalet registrerade online-biljetter är positiv.
– I nuläget har vi samma registreringstakt som 2018 och jag tror på ett likande besöksantal, runt 48 000. Vårt mål 2020 var att knäcka 50 000-gränsen, och visst vore det roligt. Men samtidigt är det inte antalet som är viktigast utan det handlar om att det ska vara rätt besökare för våra utställare, säger Martin Gustafsson, marknadschef på Nordbygg.
På mässprogrammet finns cirka 200 kortseminarier inplanerade på mässans scener. Caféet i entréhallen är i år gjort av byggkeramik, och är en del av byggmaterialprojektet ”Nya ögon på”.
En nyhet som Peter Söderberg vill tipsa om är Innovationsarenan i A1-galleriet.
– Här visar start up-företag upp banbrytande produkter och tekniker som verkligen ligger i framkant. Här visas också de produkter som är nominerade till Nordbyggs guldmedalj.
Men nyheter och spännande produkter finns inte bara på Innovationsarenan utan egentligen i alla montrar, menar Peter Söderberg.
– Vi har 880 utställare som alla är specialister inom sina områden. Det finns en massa kunskap hos alla utställare. Som besökare ska man verkligen ta chansen att ta del av all kompetens.
En annan nyhet han vill lyfta är den kvinnliga nätverksträffen under ledning av Sandra Mobaraki. Detta är ett tillfälle för kvinnor inom bygg-, installation och fastighetsbranschen att samlas, inspireras och utbyta erfarenhet.
Den tidigare arkitektdagen som tidigare ägt rum på fredagen kommer i år att spridas ut med aktiviteter under hela veckan. Bland annat kommer guidade turer för arkitekter arrangeras dagligen.
– Något annat man inte bör missa är alla prisutdelningar som vi samlat till torsdag eftermiddag. Det kommer att delas ut fem olika priser, bland annat Glaspriset, Stora Inneklimatpriset och Nordbyggs guldmedalj.