Nyheter

Upphandlingar kan stoppa machokulturen

Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna.

I höstas fattade regeringen ett viktigt beslut för samhällsbyggnad. Boverket och Upphandlingsmyndigheten fick i uppdrag att utveckla stöd som främjar att social hänsyn tas vid upphandlingar, till exempel gällande jämställdhet och icke-diskriminering.

Redan i dag är det lagkrav på att ta social hänsyn i vissa fall. I oktober aviserade regeringen också att de vill göra en lagskärpning där det ska bli obligatoriskt att alltid ta hänsyn till sociala aspekter vid offentlig upphandling. Men detta uppdrag, att fixa bättre stöd till upphandlare, är en stark signal och en bra skjuts framåt. Det ger alla moderna, ambitiösa byggbolag en stor fördel när oseriösa aktörer systematiskt kan sållas bort.

I bakgrunden till uppdraget hänvisar regeringen till Byggcheferna och vårt arbete med Stoppa machokulturen (projektet som vi sedan 2015 driver tillsammans med Byggnads). Regeringens problembeskrivning – att en kraftig mansdominans och snäva mansnormer leder till olyckor, rekryteringsproblem, psykisk ohälsa och byggfel – är precis densamma som vi har fört fram i många år. Och nu resulterar den i konkret politik. Det är en seger för alla som har brytt sig och engagerat sig i frågan. Att Upphandlingsmyndigheten även intresserar sig för machoindex, Byggchefernas verktyg för att mäta graden av machokultur i organisationer, visar att stora steg har tagits.

Innebär det här då att vi byggchefer ska få ännu mer att göra? Måste helt nya krav uppfyllas i anbud framöver? Nej. I en intervju med Byggcheferna konstaterar Ellionor Triay Strömvall, hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten, att det egentligen inte är några nyheter:

”Arbetsgivare är alltid skyldiga att ha aktiva åtgärder mot diskriminering”, säger hon. ”Det har funnits i diskrimineringslagen länge. Vårt regeringsuppdrag gör förhoppningsvis att det blir ännu lättare. Och det är något som alla kommer att tjäna på. Just nu finns jättemycket som visar att det råder en machokultur där personer som inte passar in i normen utesluts. Om vi jobbar mer med att få bort föreställningar om hur byggnadsarbetare måste vara kommer troligtvis fler att må bra på arbetsplatsen, fler vilja stanna kvar och fler söka sig hit. Jag tänker att det blir en win/win.

”Jag håller med. ”Alla tjänar på en schysst och jämställd byggbransch”, som det stod i de första annonserna för Stoppa machokulturen 2015. Och även om det finns massor kvar att göra är detta ett faktum: vi har aldrig varit närmare målet än nu.

Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna