Digitala Almedalen c/o Boinstitutet består av tre dagar med livesända seminarier med fokus på bostäder och samhällsutveckling. 50 organisationer och företag deltar och över 110 talare.
– Vi vill hålla liv i samtalet om bostadspolitik, bostadsbyggande och människors hem, säger Moa Andersson, verksamhetsledare Boinstitutet och initiativtagare till Digitala Almedalen.
Den här veckan skulle politikerveckan i Almedalen ägt rum. På grund av situationen med corona så arrangeras andra alternativa evenemang. Den 29 juni startar Digitala Almedalen, som arrangeras av Boinstitutet i samarbetet med BoKlok och Stellar Capacity. Tillsammans med femtio organisationer arrangeras över sextio programpunkter.
– Det bostadspolitiska samtalet är för viktigt för att hindras av att vi håller fysisk distans. Almedalsveckan är en viktig mötesplats för samtal mellan politiker, näringsliv och intresseorganisationer, så när meddelandet kom att den ställdes in i år kände vi att det fanns en lucka att fylla, säger Moa Andersson.
Fokus ligger på bostadsbyggande och samhällsutveckling och intresset för att delta har varit stort. 50 organisationer och företag medverkar.
– Bostäder är avgörande för så många andra samhällsfrågor och berör oss alla. Vi vill täcka in olika delar av branschen och det är jättekul att intresset för att vara med är så stort.
Bland programpunkterna under Digitala Almedalen är klimatomställning, digitalisering och Corona tre heta samtalsämnen.
– Coronakrisen påverkar människors hälsa, ekonomin och bostadsmarknaden. Under Digitala Almedalen får vi förhoppningsvis en tydligare bild av hur och vad vi kan göra för att minska de skadliga effekterna, bland annat med hjälp av digitalisering och omställning till ett mer hållbart bostadsbyggande, säger Moa Andersson.
Medverkande är bland annat Hyresgästföreningen, Skanska, Stockholms stadsmission, Ungdomsbarometern och Sveriges Allmännytta.
Bland programpunkterna finns exempelvis en paneldiskussion mellan riksdagspartiernas bostadspolitiska talespersoner, där de som tar del av livesändningen i förväg kan skicka in frågor till Boinstitutet som man vill att de bostadspolitiska talespersonerna ska svara på. Som avslutning får de pitcha vad de skulle göra om de hade rollen som bostadsminister och publiken röstar fram en vinnare.
– En digital Almedalsveckan kan aldrig ersätta det fysiska mötet, men det är ett bra komplement och det är mer tillgängligt då alla, oavsett vart man bor eller hur stor plånbok man har, kan delta. På så sätt är det mer öppet och demokratiskt med en digital variant. Det är också enklare att få med talare eftersom allt som krävs är en uppkoppling, säger Moa Andersson.
Seminarierna kommer att webbsändas från en studio i Stockholm, i Hyresgästföreningens lokal BoForum. Vissa deltagare är på plats, andra deltar via länk. Flera av seminarierna har ett kortare format där tittaren vägleds genom programmet av två programledare och kan ställa frågor till talarna via en chattfunktion.
– Så att vi får en dialog även om vi inte är samlande på samma plats.
Mingel är också en viktig del av Almedalsveckan, och det är det även om det blir i digital form.
– Deltagare kommer kunna koppla upp sig till digitala videomingel. Vi har tre mingel som alla leds av olika organisationer med olika teman.
Tror du att Digitala Almedalen kommer att fortsätta, även när coronapandemin är över?
– Ja, Corona har gett en skjuts för digitaliseringen och sänkt trösklarna för att delta i webbinarier och videomöten. Almedalsveckan i Visby kommer nog breddas och bli mer digital framöver, vilket gör att fler kan ta del av samtalen.
Hur ser ni på att göra liknande arrangemang framöver?
– Förhoppningsvis är vi på plats i Visby 2021, och kommer då satsa mer på att filma seminarier så att fler kan ta del av vad som sägs. Almedalsveckan är något unikt för Sverige och något vi vill värna, men det är svårt att ta del av det som privatperson, säger Moa Andersson.