Vad har varit tongivande för årets debatter?
Vad har saknats?
Spanarna delade med sig av sina intryck från veckan.
Seminariet” Vilka angelägna samhällsbyggnadsfrågor tar plats i valupptakten?”, arrangerades av Nordbygg/Stockholmsmässan, som har som tradition att låta sina spanare summera sina personliga intryck av Almedalsveckan.
Årets spanare var: Fredrik Drotte, Stadsutvecklingsansvarig, ÅWL Arkitekter, Lennart Weiss, Kommersiell Direktör, Veidekke, Elise Grosse, Arkitekt/Hållbarhetsspecialist, White Arkitekter, Tommy Lenberg, vd, Byggherrarna samt en nykomling i gänget: Thomas Stoll, Planchef/Arkitekt MSA, Stadsbyggnadskontoret Stockholms stad.
Peter Söderberg, Projektchef, Nordbygg/Stockholmsmässan ledde samtalet. Han inledde med att fråga om det är något som spanarna saknat i veckans debatter.
Thomas Stoll:
– Jag har saknat en rädsla för konjunktursvackan. Jag tycker det har varit väldigt lamt kring den frågan.
Tommy Lenberg:
– Att frågorna om bostäder saknas i den stora valdebatten, men det väljer jag att ha en positiv tolkning av. Jag tror att de inte finns med eftersom ingen vill spika fast sig redan nu. I de seminarier jag lyssnat på så tycker branschen att frågorna är oerhört viktiga. Efter en regeringsbildning så tror jag att detta är bland det första rikspolitikerna tar tag i.
Elise Grosse:
– Det har varit många intressanta frågeställningar, men jag har saknat action now. Det vill säga fokus på det som pågår nu. Det finns massvis av frågor kring hållbart byggandet och jag vill se att det händer något nu.
Fredrik Drotte:
– Jag saknar kommunernas närvaro. Kommunerna är här, men det är inte något stort engagemang. Det är synd. Jag tror att det är en missuppfattning hos kommunerna att de inte behövs här.
Frågan om den svajande bostadssektorn och finansiering av bostadsköp engagerade panelen.
– Politiken reagerar fortfarande med förnekelse, som om nedgången bara berör ett lyxsegment och därmed är ett avgränsat problem, vilket är helt fel. Vi står inför ett skifte som ingen vet hur det slutar, jag är orolig för en kris som fortsätter eskalera, menade Lennart Weiss. Alla frågor är ställda, alla analyser gjorda, det som saknas nu är handling, sa Lennart Weiss.
Panelen menade ändå att de som inte är politiker lätt skyller allt på politiken.
Tommy Lenberg, Byggherrarna, menade att det måste finnas en tydligare processbeskrivning, olika steg vi ska passera.
– Det är dags att gå in på huret. HUR ska vi samverka, vi har pratat om ATT länge. Sättet att träffas i rundabordssamtal är väldigt välkomna. Panel är otroligt bra plats, otroligt bra händelse. Men bra att komma ner på djupet också.
– Vi behöver bestämma oss för vad vi vill att politiken ska göra? Sätta standarder, ta beslut, så vi inte hittar på en massa olika modeller. Det behöver rensas i rabatten, sa Fredrik Drotte.
Peter Söderberg berättade att näringsminister Mikael Damberg som deltog i Samhällsbyggararenan tidigare i veckan drog en parallell till fordonsindustrin, som pratar med en röst och efterlyste en enad röst från byggsektorn för att lättare kunna följa den.
Digitalisering har också varit stort under Almedalsveckan. Panelen har fördjupat sig i vad som händer i andra branscher, så som hälso- och sjukvård. De ser stora möjligheter men några menade att vi fortfarande är långt från AI i vår vardag, i plan- och byggprocess i kommunhus och på byggen.
– Vi kan skicka paket och följa dem världen över men å andra sidan är det omöjligt hitta remiss inom vården. Det visar digitaliseringens båda ansikten, sade Elise Grosse, och fortsatte:
– Det finns aktörer och länder som går framåt med stormsteg. Det är intressant att se var innovationen sker. Det är företag som IBM och Microsoft har flest patent inom bygg internationellt sätt. Jag hör också skräckscenarier, som vem som bestämmer över min data. Är det jag själv som väljer eller Facebooks algoritm som påverkar mig? Det är verkligheten som vi, var och en, måste engagera oss i.