Nyheter

Förändringens tid för träbyggande

Med Strandparken visade Folkhem att det går att bygga höga trähus. 
Nu välkomnar man regeringens nya inriktning för trähusbyggande. 
–  Peter Eriksson är den första minister som verkligen sagt att det är viktigt att bygga i trä, säger Arne Olsson , vd Folkhem Trä, som arrangerade seminariet ”Varför borde fler bostäder byggas i trä?” i Almedalen.

 
Att regeringen och bostadsminister Peter Eriksson vill se ett ökat byggande av flerfamiljshus i trä har fått trähusbyggarna att jubla.

–  Peter Eriksson är den första minister som verkligen sagt att det är viktigt att bygga i trä, säger Arne Olsson, vd Folkhem.
På Folkhem ser man stora miljövinster med att välja trä som material. 

–  Om vi ersätter betong och stål med trä så gör vi en välgärning för vår planet, säger Arne Olsson.

–  Trä är det enda förnybara materialet, alla andra naturresurser tar slut, säger Sandra Frank på Folkhem Trä, som ledde seminariet. Träd äter dessutom upp koldioxid och när vi återplanterar så bidrar vi till en hållbarare miljö.

2013 stod det åtta våningar höga trähusen i Strandparken i Sundbyberg klara, och det blev föregångare inom trähusbyggande. Både stomme och fasad består av trä, där stommen levererades av Martinsons och fasaden av Moelven. Wingårdhs Arkitkekter ritade huset.

– Strandparken har tagit oss jorden runt. Vi har haft 20 000 besökare från 150 länder, berättar Sandra Frank.

Nu har Folkhem ett flertal trähus under produktion och i pipen.

Bostadsminister Peter Eriksson, som för övrigt hade rollen som moderator på Folkhems seminarium, tror att förändringens tid är här.

–  Det har hänt mycket bara de senaste åren. Det investeras i nya fabriker, och genom ett ökat industriellt byggande kan vi få ner kostnaderna.  Det är nu de kommande fem åren som den stora förändringen kommer att ske på bostadsmarknaden. När byggsvängen gått in i väggen, på grund av att man byggt för ensidigt och för dyrt, så tror jag att många drar åt samma håll och vill få ner kostnader,  bygga för fler och bygga hållbart, säger han.  

Regeringens initiativ att gynna trähusbyggande har inte uppskattats av betongbranschen. Malin Löfsjögård, vd Svensk Betong, kallade i ett debattinlägg bostadsministerns trähusstrategi för ”upprörande”.

– Betongbranschen blev inte så glad, men jag hoppas att de tar det på rätt sätt  och ser det som en chans att utvecklas.

På Martinsons känner man av förändringens vindar. De, liksom flera andra träförädlare och leverantörer, satsar nu på nya fabriker.

–  Det tar tid att förändra. I nästan 13 år har vi drivit processen själva. Vi har gått från ett flerbostadshus per år till fem hus 2017. Nu märker vi ett ökat intresse för trähus, säger Daniel Wilded, produktchef på Martinsons.

På seminariet deltog också stadsarkitekten i Stockholm, Torleif Falk, och i Göteborg, Björn Siesjö. I sin roll som moderator passade Peter Eriksson på att ställa frågor om storstädernas planer för höga trähus.

– Göteborg borde göra något. Jag tror vi är på väg mot ett genombrott, vi behöver bara putta lite åt rätt håll. Men förändringen händer knappast först i storstäderna där vi har tunga processer och längre beslutsvägar, säger Björn Siesjö.
– I Stockholm har vi så stora volymer. När det gäller trähus har vi mest sett enstaka hus hittills, säger Torleif Falk.