Nyheter

En av världens märkligaste städer

Astana GlenPlans vd Sarsembek Zhunussov vid sin 3D-modell av staden. Foto: Joakim Rådström

Den kazakiska huvudstaden Astana anses ofta vara en av världens underligaste städer. Mitt ute på stäppen reser sig ett antal särpräglade skrytbyggen, designade av världens arkitektelit. 


Men genom sin nya huvudstad kan Kazakstan bryta med Sovjettiden och skapa sin egen historia. 

Vi sitter på ”Astana GenPlan”, ett sorts offentligt design- och utvecklingsinstitut skapat för att främja utvecklingen av den nya kazakiska huvudstaden. Och så passar vi på att ställa frågan om det stämmer vad folk säger – att själve presidenten, Nursultan Nazarbajev, lät skissa upp landmärket Beiterek Tower i Astana på en servett i samband med en middag?

– Ja, han ville att det kazakiska folket skulle få ett ”träd”, svarar institutets vd Sarsembek Zhunussov. Med ett gyllene ägg, för vi har en legend om en fågel som hade ett näste med ett sådant ägg.

Sagt och gjort: efter att presidenten tecknat ned en idé om ett trädliknande torn med en sorts gyllene sfär på toppen så designades tornet och byggdes upp av arkitekter och byggare.

Händelsen säger något om kulturen och politiken i Kazakstan, ett land som blev självständigt först 1991 och som sedan 1989 bara haft en enda ledare. Nazarbajev vann senaste valet med 97 procent, alltmedan internationella övervakare påpekade att de flesta motståndare antingen var fängslade eller hade flytt utomlands.

Även huvudstaden Astana är i mångt och mycket en skapelse från presidenten själv, som 1997 beslutade att flytta regering och presidentpalats från Almaty till den lilla staden Tselinograd, som sedan döptes om. Astana blev en planerad stad, på samma sätt som brasilianska Brasilia eller svenska Kiruna.

Men Kazakstan är enormt stort, och avståndet bara mellan Almaty och Astana är över 120 mil. 

Hur får man tjänstemän och andra människor att vilja flytta till det som tidigare bara varit en liten avkrok? 

– Till en början var det bara regering och myndigheter som flyttade, sedan offentliga företag som detta, säger Sarsembek Zhunussov. Och staten gav ut gratis lägenheter i början. Många lägenheter kostade annars bara ”fickpengar”.

Och när hjulet väl satts i rullning började det snurra allt snabbare. De som tidigare tvekat att nappa på de sockrade flyttbidragen ångrade sig när andra hade hoppat på erbjudandena istället. Mark- och fastighetspriser gick upp rejält. 

En rad internationella arkitektkontor kom också att anlitas för uppbyggnaden av Astana. Den japanske kändisarkitekten Kisho Kurokawa ritade stadsplanen och britten Norman Foster designade bland annat fritids- och köpcentret Khan Shatyr – världens största tältformade byggnad, för att knyta an till den kazakiska kulturen. 

– Men tidigare var det Almaty som ansågs vara vackert och rent, medan Astana var kallt och fult! säger Sarsembek Zhunussov och visar oss en väldig 3D-modell över hur det är tänkt att Astana ska se ut år 2050.

Idag åtnjuter Astana ett rejält självförtroende, och presenteras av de kazakiska arrangörerna bakom Expo 2017 som ”ännu ett av världens underverk”. En intressant upplevelse är det i alla fall.

JOAKIM RÅDSTRÖM