Nyheter

Nu startar nästa etapp av Urban Escape

Handavtryck i betong fick symbolisera byggstarten. Foto: Anna Sjöström

Utvecklingen av stadsrummet Urban Escape går vidare och nu är det byggstart för det andra huset i kvarteret.
Det är spännande att de hur det blir liv i torg och gator som tidigare inte fungerat så bra, säger Roger Mogert, (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm. 

AMF: s projekt Urban Escape innefattar ett kvarter med fem fastigheter på 130 000 kvadratmeter i centrala Stockholm, vid Regeringsgatan/Hamngatan. Totalt rör det sig om fem hus, fyra gator, två torg och en galleria. Den tredje platsen, torg och tak, innovation och tillväxt och hållbart är några av de bärande idéerna i projektet. 

Nu är det byggstart för det andra huset.
– Det här huset kommer att bli ett bostadshus med taklandskap och en bro över till hotellet, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef Urban Escape på AMF.

– Det är fantastiskt roligt att se hur Urban Escape växer fram och det värmer en kall dag som denna, säger Roger Mogert, (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholm. 

Han berättar att takten på bostadsbyggandet i Stockholm just nu ligger 25 procent över byggtakten då man byggde miljonprogrammet. 
– Men det byggs mycket annat än bostäder också. Det är spännande att de hur det blåses liv i torg och gator som tidigare inte fungerat så bra och att det blir mer liv i city. Urban Escape är ett bra exempel som visar att det går att göra bra saker i Stockholm om man vara samarbetar, säger Roger Mogert. 
Han tycker också att utvecklingen av Urban Escape har fått snabbt hittills och att man får ”stå ut med lite stök medans man möblerar om.”

Rivningsarbetet på platsen där det nya huset ska stå påbörjades i september.
– Huset sågades i mindre bitar, som lego, och plockades ner lite i taget. Bitarna lastades på trailers direkt och kördes bort, säger Jonas Kivi, projektchef Skanska.

Den metoden gör att det blir mindre buller och mindre damm.
– Så det är smidigt på en plats som den här, mitt i stan. Det material som går att återanvändas tas till vara på. Betongen blir till exempel fyllnadsmaterial och smidet smälts ner eller används som provisoriskt smide. 

Och nu påbörjas själva bygget.
– Gamla huset har tagits ner och nu studsar vi tillbaka upp med ett nytt hus. Det är jättekul att få vara med och först ta bort ett hus och sedan bygga något helt nytt på platsen, säger Jonas Kivi. 

Personerna på första bilden, som sätter sina handavtryck i betongen:
Bengt Staaff, regionchef Skanska, Per Ahrbom, arkitekt Ahrbom och Partner Arkitektkontor, Roger Mogert, (S) stadsbyggnads- och kulturborgarråd, Mats Hederos, vd AMF Fastigheter, Niklas Haglund, projektchef AMF Fastigheter och Henriette Johansson, marknadsområdeschef Urban Escape på AMF.