Nyheter

Valde aktivitetsbaserad kontorsmiljö

Skanskas nya kontor Entré Lindhagen. Foto: Skanska.

Entré Lindhagen står klar och Skanska har precis flyttat in med cirka 1 200 medarbetare. De valde en aktivitetsbaserad kontorsmiljö, något som passar behoven av både koncentration och samarbete.

– Inspirationen till medarbetarloungen kommer från FNs högkvarter, berättar Christine Gustavsson på Skanska.

Skanska är på plats i sitt nya huvudkontor på Lindholmen i Stockholm. Här sitter 1 200 medarbetare i en aktivitetsbaserad kontorsmiljö.

– På vårt gamla kontor i Haga uppmättes att 60 procent av skrivborden stod tomma. Den öppna kontorslösningen gjorde det svårt att arbeta koncentretat och det fanns ingen samverkan mellan avdelningarna, säger Christine Gustavsson på Skanska.

Hon är ansvarig för var Skanska kallar Group Knowledge Sharing och har varit kommunikationsansvarig för flytten.

– Kunskapen sitter i människorna och samarbete är en viktig del i Skanskas affärsstrategi, något som det nya kontoret stödjer. Tillsammans med Strategisk Arkitektur, som både har varit husarkitekt och inredningsarkitekt, samlade vi information om hur varje medarbetares arbetsvecka såg ut. Det visade sig att de redan arbetade mycket i team, men att den fysiska miljön hade flera brister.

Det fanns en stor vilja och engagemang hos Skanska att skapa bästa möjliga arbetsplats och ett hus för hela Skanska där tillresta medarbetare världen över kunde känna sig hemma.

– Att sitta aktivitetsbaserat har också den fördelen att både medarbetarna på våra platskontor i Stockholm och de som kommer hit från andra städer kan sätta sig och arbeta utan att känna att de tar någons plats. Det ska heller inte spela någon roll om man går i blåställ eller kostym, säger Christine Gustavsson.

Arkitekturen förmedlar också att det här är Skanskas hus. Entrén mot Warfvinges väg är markerad, men huset har brutits ned till en mindre skala för att inte verka för massivt och respektingivande.

– Vi ville att huset skulle förmedla Skanskas värderingar. Entrén skapar en vänlig känsla och det var viktigt att besökaren som kommer in möter människor. Det finns ett stort café intill receptionen och på andra sidan är lobbyn till den stora hörsalen, säger Jonas Falk, ansvarig arkitekt på Strategisk Arkitektur.

Det stora atriet skapar öppenhet till våningsplanen, sittplatser uppmuntrar till spontana möten och trappan blir ännu en naturlig mötesplats. Härifrån går det också att se ner i sporthallen, två våningar ner.

Fastigheten certifieras enligt Leed på den högsta nivån Platina och hamnar hela 50 procent under de energikrav som Boverket ställer på nybyggda kontorsfastigheter.

Skanskas egen patenterade teknik Deep Green Cooling ger ett utmärkt inneklimat och energieffektiv kyla som hämtas från 144 borrhål under byggnaden. Dessutom kan man till exempel återanvända sommarvärme till förvärmning av ventilationsluft på vintern och återanvända spillvärme för att värma bostäderna intill.

– Det var också viktigt för oss att satsa på friskvård. Vi har företagshälsovård och en stor friskvårdsanläggning med gym, sporthall, yogarum och spinningrum. Cykelgarage finns också i huset, säger Christine Gustavsson.

Skanska upptar hälften av det 55 000 kvadratmeter stora huset som kallas Entré Lindhagen. Resterande del hyrs av Nordea som flyttar in i dagarna. Från det lilla atriet kan vi kika in i Nordeas lokaler och uppe på taket finns ännu fler hyresgäster i form av bin, som var de allra första att flytta in redan i augusti.

Rundvandringen fortsätter genom den gemensamma matsalen och in i medarbetarloungen, som både är en social mötesplats och kreativ arbetsplats.

– Inspirationen till medarbetarloungen kommer från FNs högkvarter. Här finns det olika typer av miljöer, även mötesrum och arbetsrum, samt vårt Green room som är en tyst zoon med bibliotekskänsla. Vi har också en bemannad it-service point för den som behöver praktisk hjälp med it-support, berättar Christine Gustavsson.

Kontorsytorna är indelade i olika enheter där medarbetarna har sin hemmazon med personliga förvaringsskåp. Sedan finns det olika typer av arbetsplatser som bygger på den enkla grafen om arbete i team eller ensam och fokuserat eller inte.

– Jag tycker att vi har åstadkommit Stockholms justaste arbetsplats, avslutar Jonas Falk.