För femte året i rad arrangerar tidningen Byggvärlden och Byggcheferna tävlingen Årets Byggchef. Vi utser en person som är skicklig på att driva en byggprocess både för kunder, det egna företaget och medarbetarna.
Något som utmärker byggchefsrollen är att den är mångfacetterad, men många sliter i det tysta och förtjänar att lyftas fram.
– Att vara byggchef ställer mycket högre krav än många andra chefsjobb. Särskilt rollen som platschef är unik, då den kräver att man fattar stora beslut, under tidspress, inom en stor spännvid av frågor som teknik, ekonomi och arbetsmiljö. Det behövs en handlingskraftighet som vi inte ser i många andra jobb, säger Geraldine von Celsing på Talentia som hjälper till med referenstagning och intervjuer i samband med Årets Byggchef.
Enligt henne och kollegan Malin Sigfelt, affärsområdeschef på Talentia, kan man ute i produktionen ganska snabbt avancera till någon arbetsledande roll, vilket också är unikt för byggbranschen. För att säkra återväxten måste man få den yngre generationen att förstå att mycket av det som de söker i sin framtida karriär, som utmaningar, problemlösning och ledarskap, finns i byggbranschen.
– I vilken annan bransch får man kliva in som arbetsledare direkt från skolan? Ingen annanstans kan unga personer få motsvarande ansvar för teknik, ekonomi och personal på så kort tid, säger de.
Enligt rekryterarna på Talentia, som identifierat och rekryterat bygghchefer sedan 1999 och som jobbar över hela landet, tillhör platschefer en stor bristgrupp. Projektörer, särskilt inom väg och vatten, är det också svårt att hitta. Även byggchefer inom installation och anläggning är eftersökta.
– En bra byggchef är ödmjuk inför sin uppgift och har respekt för den enorma kompetens som finns i produktionen bland kollegorna. Det är förstås viktigt med tekniska kunskaper och en bra planeringsförmåga, men utan lyhördheten och prestigelöshet får du inte med dig någon, säger Malin Sigfelt.
Båda två poängterar att den gamla sortens chef, som pekar med hela handen, är på väg bort. Idag ska chefer uppmuntra sina medarbetare att ta eget ansvar utan att för den sakens skull ducka för sitt helhetsansvar.
Att bli utsedd till Årets byggchef är ett bevis på att man är en uppskattad ledare. Juryn bedömer kandidaterna enligt fem kriterier: Lönsamhet, kundreaktioner, etiskt agerande, ledarskap och förnyelse.
Även för arbetsgivaren bidrar utmärkelsen till positiv PR.
– Det är i positiva och progressiva organisationskulturer som duktiga ledare tillåts växa. Det bolag som har ”Årets byggchef” som anställd signalerar till arbetsmarknaden att här finns möjligheter att både utvecklas och få ett erkännande för sina insatser. Bolaget blir lika upplyst som personen. Ur ett varumärkesbyggande perspektiv, och i jakten på framtida medarbetare, är detta mycket värdefullt, säger Malin Sigfelt.
Det kan du vara med och påverka.
Läs om hur du gör på
www.byggvarlden.se/aretsbyggchef
Senaste dag att nominera kandidater är den 9 januari 2014.