Nyheter

Branschen går miste om problemlösningar

Byggbranschen har en extremt sned könsfördelning. Det har lett till att branschen har gått miste om nya sätt att lösa problem på i massor av år. <br></br> — Tjejer har andra problemlösningar än killar, säger Mats Nilsson, lagbas på NCC.

Byggvärlden träffade några NCC-medarbetare på bygget vid Hammarbyhöjden för att prata om den sneda könsfördelningen. Här bygger NCC 67 hyresrätter åt Svenska Bostäder. Omkring 40 personer är på plats på bygget varje dag och Anni Vänskä, arbetsledare, är ensam kvinna.

Hon har varit i byggbranschen sedan 2001. För henne var byggbranschen ett naturligt val eftersom hennes pappa, farfar och två fastrar har jobbat i branschen.
— Jag fick vara med som fyraåring och trampa runt på byggplatser, säger hon.

Anni Vänskä trivs bra i byggbranschen. Men några tråkiga erfarenheter har hon råkat ut för, när hon har utsatts för könsrelaterade skämt. Då har hon sagt ifrån direkt och fått en ursäkt.
— Det hade jag med mig från början, att jag hade tänkt igenom hur jag skulle hantera såna situationer, säger hon.

Ibland har hon också känt att hon inte blir inbjuden i diskussioner på arbetsplatsen trots att det pratas om hennes ansvarsområden. Men om det beror på att hon är kvinna är hon osäker på.

Hennes chef, Martin Hagberg, tror att den sneda könsfördelningen är ett generationsproblem.
— För de nya är det mer naturligt att det blandas upp, säger han.

Anni Vänskä, Martin Hagberg och Mats Nilsson är eniga om att tjejer och killar tänker olika och har olika sätt att lösa problem. Därmed har byggbranschen gått miste om nya sätt att lösa problem under massor av år.

Martin Hagberg nämner ett exempel när Anni Vänskä införde ett nytt sätt för att diskutera ritningar. I stället för att alla runt bordet bläddrade i sina ritningar började man titta på en overheadbild, så att alla var på det klara med exakt vilken del som diskuterades för stunden.

Trion är överens om att den stora dominansen av män leder till en tuffare jargong och ett hårdare arbetsklimat. Men vad det beror på att så få kvinnor väljer att arbeta i byggbranschen är gruppen osäker på. Kanske är det manskulturen som avskräcker, kanske bidrar byggbranschens negativa rykte om fuskare och lurendrejare.

— Jag tror manskulturen avskräcker. Och hur får man bort den, jo genom att anställa fler kvinnor. Det är ett moment 22, säger Martin Hagberg.

Mats Nilsson berättar om ett tillfälle när en tjej kom ut på studiebesök på en byggarbetsplats.
— Då fanns det gubbar som skulle göra sig lustiga. En kille gjorde fula rörelser bakom ryggen på henne. Jag sa åt honom direkt. Jag skämdes ju, säger han.
— Hur kan man göra så på en arbetsplats och tro att det är okej? Skulle man göra så på krogen skulle ju vakterna slänga ut en, säger Anni Vänskä.

Gruppen ger uttryck för dilemmat i att stötta de kvinnor som kommer in i ett underläge, samtidigt som de inte ska ges speciella förmåner eller undantag i arbetet.
— De vill nog inte bli daltade med, för då blir det inte heller bra, säger Mats Nilsson.