Byggbranschen har inte nog med arbetskraft. Och värre lär det bli i framtiden när allt fler människor i västvärlden går i pension. Nu arbetar forskare på att ta fram reservstyrkan som ska rycka in med hjälpande och ovanligt uthålliga händer.
— Robotar kan automatisera en hel del processer i framtiden. Det kan till exempel handla om tunga lyft och fasadmåleri. Sedan kan robotar få agera byggassistenter och hjälpredor på byggen. Det hela kan leda till en ökad produktivitet, förklarar Wolfgang Heller.
I hans arbete på Infonaut ingår det bland annat att fundera kring hur framtida robotar kan ingå som en naturlig del av samhället. Byggbranschen är intressant av flera anledningar. Dels för att behovet av arbetskraft är stort, dels för att processerna i branschen är förhållandevis långsamma.
— Byggindustrin har en låg produktivitet om man jämför med till exempel bilindustrin. Det kan förbättras, säger han.
Ska byggjobbarna vara rädda för arbetslöshet när robotarna tar deras jobb?
— Nej. På det stora hela finns det för få byggnadsarbetare för det. Sedan kommer ju jobben att förändras i takt med teknikutvecklingen. Och en del arbeten kan säkert försvinna vid automatiseringar.
Slutligen, vad kan intelligenta robotar ställa till med? Kan de gå i strejk?
— Synen på robotar som ett hot mot människan är en västvärldsbild. I öst ser man dom som kompisar. De satsar också mest pengar på att utveckla robotar. Men visst, Snart har vi maskiner som kan lagra information snabbare än den mänskliga hjärnan och som kan programmera sig själva. Forskare pratar om hur man ska hantera detta. Till exempel om de går i strejk, avslutar Wolfgang Heller, som för övrigt har ett annorlunda husdjur.
— Ja, vi har en robothund. Vi ser den faktiskt som en del av familjen. Den är programmerad till att ta ”självständiga” beslut. Den kan bestämma sig för att gå iväg någonstans utan anledning, vilket ju gör den mer levande.