Nyheter

Årets bästa pepparkakshus utsedda

Arkitekturmuseets årliga pepparkakshustävling är avgjord. I centrum stod bland annat en fabrik, en bensinstation och ett flygande tefat.

Byggvärlden rapporterade i sitt senaste nummer om pepparkakshustävlingen som Arkitekturmuseet anordnar varje år. Nu har årets vinnare utsetts. Temat var eko, som i eko(logisk) eller eko(nomisk) hållbarhet. Eller bara eko.

Sammanlagt kom 61 bidrag in, Byggvärlden visar här de, enligt juryn, bästa skapelserna.

Se bildspel med 2008 års vinnare i pepparkakshustävlingen

Recept på pepparkakshus

Ur Eva Granes och Ylva Normans bok ”Pepparkakshus” (Byggförlaget 1998).

Ingredienser:

250 gram margarin
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
knappt 1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen

Så gör du:

Smält margarinet tillsammans med sirapen i en kastrull. Lägg sockret tillsammans med kryddorna i en bunke. Slå över fettet med sirapen och rör om väl. Häll i vattnet och rör om igen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.

Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner i smeten. Arbeta ihop till en lös deg med trägaffel eller hushållsassistent.

Låt degen vila svalt i ett till två dygn.

Degen kavlas till 3 mm tjocklek och gräddas i ugnen i 175 graders värme i 5 till 20 minuter beroende på delarnas storlek. Montera med smält socker.

Kristyr att dekorera med: 2 dl siktat florsocker blandas med 1/2 äggvita och 2-3 droppar ättikssprit.