Arbetsmiljöinspektör Karin Moen upptäckte en byggställning i Bovallstrand som hon tyckte såg annorlunda ut. Ett annat fall har upptäckts i Värmland.
– Det hade gått ut internt hos oss att det hade dykt upp kopior på Unihak. En kollega hade upptäckt en ställning i Halmstad som han tyckte såg avvikande ut och som lämnades till SP för provtryckning. Där konstaterades att ställningen inte höll måttet, berättar Karin Moen.
Unihak är ett ställningsmärke som har blivit typgodkänt av SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
– Men när Unihak blev typgodkänt tillverkades ställningarna i Tjeckien. Av någon anledning har tillverkningen nu flyttats till Kina. Och ställningarna som kommer från Kina håller inte i samma kvalitet, säger Karin Moen.
Arbetsmiljöverket befarar att ställningarna kan rasa.
– Genom typgodkännandet får man veta hur högt man får bygga och vilka belastningar ställningen tål. Risken är att du invaggas i falsk säkerhet och tror att du kan följa montageinstruktionen, säger Karin Moen.
Byggfirman i Bovallstrand har belagts med ett förbud att använda Unihakställningar som inte är typgodkända.
Enligt tidningen Byggnadsarbetaren överväger Arbetsmiljöverket nu att utfärda försäljningsförbud mot fyra återförsäljare av Unihak-ställningar.
Produktnamnet Unihak ägs av Materielhuset i Danmark, som i sin tur lägger ut tillverkningen. Tommy Ulrich, direktör på Materielhuset, har uppgett till Arbetsmiljöverket att företaget ska göra allt för att lösa problemen så snart som möjligt, rapporterar Byggnadsarbetaren.