Fast sällan har byggnadsarbetaren Bernt Mikaelsson frusit så mycket som när han arbetade i skärgården utanför Trosa.
De var ett arbetslag på ett halvt dussin personer som jobbade vintern 2001 med att renovera hus på Bokö. Temperaturen låg runt minus 10.
Men luften var så fuktig att kylan trängde rakt in i märgen, säger Bernt Mikaelsson.
Jag tar gärna dubbla minusgraderna, bara luften är torr.
Bernt Mikaelsson har gjort 35 vintrar på byggarbetsplatser runt om i Sverige. Nu är han med och bygger ett nytt vattenkraftverk vid Abelvattnets östra strand några mil från Tärnaby i Lapplandsfjällen.
Risken för extrem kyla, snö och mörker gör att arbetet står stilla från jul fram till februari.
Innan dess var det inte så farligt, säger Bernt Mikaelsson. Men det blåser en del här uppe och då kan det bli ruggigt.
Det var värre förr, tycker han. Köldknäppen i början av det här året slapp han, då var det ett uppehåll i arbetet i Abelvattnet.
Annars tycker Bernt Mikaelsson att vintrarna blivit mildare och blötare. Kläderna har också blivit bättre.
Förr bar han tjocka ylletröjor och nylonbyxor. Tröjorna blåste det rakt igenom. Byxorna var ständigt iskalla.
I dag är det flerlagersprincipen som gäller: underställ, mellanlager och tjock vinterjacka och byxor. Blir det extra blåsigt brukar Bernt Mikaelsson förstärka med en overall.
Svagaste länken är fortfarande skorna.
Stålhättan och trampskyddet i metall gör att kylan lätt tränger in till fötterna.
När det blir riktigt kallt vid Abelvattnet blir det till att hålla sig inomhus. Skyddsombudet Thomas Hultner säger att det inte finns någon definitiv gräns, arbetsuppgifter och hur mycket det blåser avgör.
Dessutom kan man ju jobba en stund och sedan gå in och värma sig, säger han.
Men när temperaturen faller neråt minus 30 är det ofta definitivt stopp för allt arbete. För 15 år sedan var byggarbetarna tvungna att ta sig till jobbet och sitta av tiden i barackerna. Nu kan de slå på mobiltelefonen och vänta ut kylan där hemma.
Alla som jobbar i Abelvattnet bor vid en tillfällig husvagnsparkering vid Gejmåns kraftstation en mil längre nerströms mot Björkvattnet.
Aldrig för kallt för jobb
Det finns inga gränser för hur kallt det får vara vid arbete utomhus. Flera av Arbetsmiljöverkets föreskrifter tar upp problemet men mer i allmänna ordalag.
Istället ska risker och skydd bedömas vid varje enskilt fall. Där gäller Arbetsmiljölagens bestämmelser om att arbetsgivaren är skyldig att se till att anställda inte utsätts för skador eller risk att skada.
Bygg- och anläggningsavtalen anger att ”vid för arbetets utförande otjänlig väderlek bör arbetsgivaren, oavsett om arbetstagarna därom gör framställning eller ej, avstanna arbetet.”
Så undviker du att frysa
Varmt på händerna – Använd tunna vantar i till exempel lammull under de yttre handskarna. Tumhandskar är varmare än fingerhandskar.
Klä dig i flera lager — understället ska hålla huden torr och varm, mellanskiktet isolerar mot kylan utifrån och ytterskiktet ska skydda mot vind, regn och snö. Ta av dig om du svettas!
Mössa — du kan förlora mer än 50 procent av kroppens värme om huvudet är oskyddat. Om du bär skyddshjälm kan det behövas särskilda hjälmunderlägg för att förbättra isoleringen.
Vindskydd — använd skärmar eller kurer som skydd mot vind, regn och snö.
Klä dig varmt, men lätt — tunga och bylsiga kläder gör att arbetet blir svårare och tyngre, eftersom kroppen får jobba mer när du rör dig.
Undvik att ta i kalla material och verktyg — beröring av exempelvis kalla metalldelar kan snabbt leda till köldskada inom några sekunder om temperaturen är under noll.
Varmt på fötterna — Vinterskor ska vara rymliga, helst en eller två storlekar större än sommarskor. Inner- och yttersulorna ska isolera bra mot kyla. Kombinera en tunn strumpa med en grövre socka.
Stå inte på kallt underlag — Står du länge i kyla på exempelvis betong eller metall kan du bli rejält nerkyld om fötterna.
Fimpa — Rökning försämrar blodcirkulationen.