Om ”vanliga” Ipad är en förstorad version av Ipod Touch, så är 3g-versionen en förstorad Iphone.
Den främsta begränsningen, jämfört med Iphone, är storlek och vikt. Ipad bär man i en väska, inte i fickan. Man plockar sällan fram den spontant på stan. Däremot gärna på tåg, buss eller i väntan på flyget.
En trevlig överraskning är det riktigt hyfsade ljudet från de inbyggda högtalarna. Lägg Ipad på ett bord och musiken fyller ett helt rum – åtminstone ett normalt hotellrum. Även med hörlurar ger Ipad ett mycket fylligare och mer detaljerat ljud än Iphone och Ipod.
Ipad säljs ännu inte i Sverige, och som tidig användare råkar man därför ut för några irriterande begränsningar. Tangentbordet saknar å, ä och ö och många appar är inte tillgängliga för svenska användare, eller är ännu inte anpassade för Ipad.
Själva sim-kortet för Ipad 3g är av en ny typ – ett så kallat micro-sim, ungefär hälften så stort som ett normalt. De svenska mobiloperatörerna erbjuder nu micro-sim, men i nödfall går det även att fila ner ett vanligt sim-kort, eftersom endast formen skiljer – kontaktytan är identisk.
Att läsa böcker på Ipad är inga problem, såvida man inte sitter under bar himmel. Å andra sidan är den mer lättläst i miljöer där skumögda personer som jag normalt vill ha en läslampa.
Däremot ser jag inte det geniala i att läsa tidskrifter på plattan. Hajpade Bonnier-tidskriften Popular Science har en särskild Ipad-upplaga, där man manövrerar både horisontellt och vertikalt över sidorna. Mycket tjusigt, men inte med samma överblick som en papperstidskrift. Dessutom är ju Ipad en surfplatta och multimediamaskin. Det känns som ett feltänk att den inte utnyttjar möjligheten till rörliga bilder, ljud och länkar.
Så undrar jag förstås också hur lång tid det tar innan Apple lägger till möjligheten att ringa vanliga samtal över 3g-nätet. Och lägger till en kamera för videokonferens.
Batteritiden räcker inte för en hel arbetsdag. Men eftersom datorn startar blixtsnabbt från stand by-läget kan man stänga av Ipad vid minsta tankepaus. Med riktiga program för ordbehandling eller presentation kan Ipad mycket väl ersätta en vanlig bärbar dator för den som inte kräver rikligt med kapacitet.
Nu släpps Apples platta i Europa
Den 28 maj lanseras samtliga Ipad-modeller i Tyskland, Frankrike, Italien, Schweiz, Spanien och Storbritannien. Senare i sommar släpps den i ytterligare ett par europeiska länder. Tidigast i slutet av sommaren väntas en introduktion i Sverige.
Den Ipad med 3g som Ny Teknik har testat köptes i USA. Den är olåst och kan förses med svenskt mobilt bredband. Men det finns vissa begränsningar, bland annat saknas svenskt tangentbord.