Det var inte fisklukten som fick honom att sluta som fiskhandlare efter 26 år i yrket. Det var mögellukten. Toiwo Woksepp har ägt fiskaffärer på ICA Maxi och andra stora affärskedjor runt Kalmar och med åren blivit alltmer irriterad över den ständiga lukten av fukt och mögel från illa konstruerade och dåligt byggda kyl- och våtrum. Han stod ändå ut med det. Trivdes med det han höll på med. Men för sju år sedan anlitade han ett av de mest välrenommerade våtrumsföretagen för att renovera badrummet hemma i villan. Ett halvår senare skulle han sälja huset, men fick svårt att få ut rätt pris eftersom badrummet redan tagit skada av kondens och fukt. Det var droppen. Han började ge sig i kast med våtrumsproblemen på allvar – var ute på byggen och kollade, hängde med på renoveringsarbeten, snackade med fackmän och bråkade med myndigheter. Läste utredningar och rapporter och kom efter en del experimenterande och försök i kontakt med Almi och gummiexperterna inom Trelleborgskoncernen. Almi ställde upp med 200 000 kronor och en del praktisk hjälp, inte minst när det gällde patentansökningarna. Trelleborg och dotterbolaget Forsheda bidrog med maskiner, material- och produktutvecklingsexperter. SP i Borås, Sveriges tekniska forskningsinstitut, har testat den ena prototypen efter den andra av våtrumsskruven ”Tät”och manschetten som sluter tätt omkring olika rörgenomföringar. 2004 ville Kalmar län att våtrumspluggen och damasken skulle representera länet på innovationstävlingen Skapa på Tekniska Mässan i Stockholm. Toiwo Woksepp och hans kompanjon Jörgen Olsson sa nej. Prototyperna var inte färdigutvecklade. Men de prylar han radar upp när han besöker Byggvärldens redaktion är de slutliga, säger han. Patenterade i Sverige och mönsterskyddade i övriga Europa. Klara att börja produceras – vilket Trelleborg, som satsat stora pengar på utvecklingen, är beredda att göra. Maskinerna står redo, de produktionstekniska problemen är avklarade. Men Trelleborg vill inte marknadsföra egna produkter. – Hela projektet börjar bli för stort för mig och min kompanjon, säger Toiwo Woksepp. Potentialen för de två prototyperna är enorma och vi klarar det inte på egen hand. Han är därför på jakt efter en partner, en stor bundsförvant, som kan gå in och stötta, marknadsföra och sälja. Toiwo Woksepp planerar att lämna de första produkterna. – Jag tänker gå vidare och fortsätta att uppfinna och utveckla liknande produkter, säger han. En golvbrunn, som enligt honom själv blir långt mera fukt- och mögelsäker än de som finns i dag, är redan på gång. En speciell taknock är också under utveckling.
Strålande idéer fick honom att byta jobb
- Våtrumspluggen ”Tät”
Ersätter den traditionella plastplugg som — tillsammans med silikon — är mer eller mindre standard när man ska skruva fast en toalettstol, ett tvättställ, duschblandare och andra våtrumsprodukter på kakel, klinker eller våtrumsmatta.
Med ”Tät” borrar man först ett hål, trycker i den mjuka gummipluggen, skruvar sedan i medföljande skruv. Pluggen expanderar, formar sig efter hålet, och sluter tätt. Den övre delen av pluggen, som liknar brättet på en hatt, är preparerad med ett speciellt klister som suger sig fast mot klinkern eller våtrumsmattan.
Gummit är av en gammal beprövad kvalitet som ofta används på utsatta ställen i bilar och har en betydligt längre hållbarhet än silikonet och plast.
- Manschetten
Är av samma gummikvalitet som pluggen och är liksom den självhäftande. Den sluter till runt rör av de flesta dimensioner, vid röranslutningar till och från toalettstolar, duschblandare, tvättställ, under diskbänkar, där man måste täta mot kondens, fukt och mögel. Manschetten tätar även mot radon.