Nyheter

Familj testar klimatsmart liv

Vad krävs för att en familj ska leva klimatsmart? Det ska familjen Lindell ta reda på.

De har just flyttat in i sin tillfälliga bostad i Hässelby Villastad och ska försöka få ner sina koldioxidutsläpp under sex månader.

Projektet har dragits igång av A-hus, Vattenfall och Volvo Personvagnar, som vill visa vad det innebär i praktiken för en familj att leva klimatsmart. Familjen Lindell flyttade in i sin tillfälliga bostad i går, onsdag.

Huset är ett lågenergihus med inslag av passivhusteknik. Det har treskiktsväggar med minimerat luftläckage, lågenergifönster och -ytterdörrar och återvinner värmen i den förbrukade luften. Huset värms upp av tilluften, de boendes kroppsvärme och husets apparater. Som komplement finns golvvärme på nedre plan.

Solpaneler på carporten ska täcka en stor del av husets behov av värme och varmvatten mellan april och oktober. Med hjälp av en tillsats till elmätaren kan familjen följa sin energiförbrukning i realtid.

Tillskott till uppvärmningen kommer från solceller på taket och söderfasaden. Elen från solcellerna kan också användas för att ladda elbilen som familjen får tillgång till under testperioden. Elen som inte förbrukas av familjen levereras till elnätet.

Målet är att familjen ska få ner sina koldioxidutsläpp till ett ton per person och år. Genomsnittssvensken ligger på mellan sex och åtta ton i dagsläget.

Familjen Lindell består av pappa Nils, 52, mamma Alicja, 51, och barnen Hannah, 16, och Jonathan, 13. Familjen valdes ut bland cirka 50 sökande.

Det var Hannah som först såg annonsen.

— Det lät jättespännande. Vem skulle inte vilja leva i ett klimatsmart hus med solceller, grön el och en elbil på garageuppfarten, säger hon i ett pressmeddelande.

— Vi har alltid gillat äventyr och utmaningar och att hitta en klimatsmart livsstil är väl en av de mest spännande man kan tänka sig. Här fanns chansen att både få unik kunskap för egen del och inspirera andra på samma gång, säger Nils i pressmeddelandet.

Familjen är beredd att ändra sina vanor för att nå koldioxidmålet.

— Hittills har vi varit goda wannabes. Vi är medvetna om klimatproblematiken och vill göra bra grejer. Men i brist på systematik blir det mest punktinsatser. Då är det svårt att känna att det man gör är betydelsefullt, säger Nils.

Chalmers tekniska högskola och Stockholms stads miljöförvaltning deltar i projektet och kommer att räkna ut familjens koldioxidutsläpp.

A-hus har stora förväntningar på projektet.

— Vi vill se och följa familjen och höra hur det är att bo i ett sådant här hus. Vi vill veta vad de tycker att vi kan göra bättre, säger Petra Cederhed, pressansvarig på A-hus.

— Min förhoppning är att vi kan lyfta ut tekniken till allmänheten och visa dem att det inte behöver kosta så mycket mer och att man inte behöver tumma på komfort eller kvalitet eller design för att bo i ett klimatsmart och energieffektivt hus, säger Christian Axelsson, A-hus projektledare för energieffektivt byggande.