Nyheter

Attacken mot byggbranschen

Byggbolagen är redo och investerarna har öppnat plånboken. Men regeringen nobbar privat kapital till infrastruktursatsningar — och går i stället till attack mot byggföretagen. <br></br> — Problemet är den dåliga effektiviteten i branschen, en

Det var hårda ord som utväxlades under debatten om privat kapital till infrastruktursatsningar, som Veidekke bjudit in till. Regeringen representerades av finansministerns statssekreterare Hans Lindblad.

— Vi är för infrastruktursatsningar och för OPS. Men vi är emot intern eller extern lånefinansiering. Staten lånar billigast och vi har pengar. Vi har ett överskott på 100 miljarder så jag förstår inte varför vi ska gå till Riksgälden och låna pengar, sa Hans Lindblad.
Han nobbar pengarna som Urban Edenström, koncernchef för Stronghold, är redo att investera.

— Det är konstigt om inte regeringen är beredd att prova att ta in privat riskkapital. För det är riskkapital det handlar om, sa Urban Edenström.

— Bolagen kommer naturligtvis att ta maximalt betalt av staten för att de tar risk. Därför blir det mycket dyrare, kontrade Hans Lindblad och påpekade att under en period där industrin haft en produktionsökning på 90 procent har den varit noll i bygg —och anläggningssektorn.
— Där är det största problemet!

Carl Cedersschiöld, moderat och förhandlingsman för infrastruktur i Stockholm, spädde på kritiken mot branschen.
— Det är dålig konkurrens i byggbranschen. Urtypen för ett oligopol är när tre-fyra bolag konkurrerar. Den svenska byggmarknaden är ett lysande exempel på detta.

Veidekkes vd Per-Ingemar Persson valde att bemöta attacken med humor.
— Nog har det kommit in någonting nytt alltid. Vi är ett bolag med norrmän och skåningar så visst börjar det hända saker, sa skåningen som jobbar åt norska ägare på Sveriges femte största bolag.
— Med OPS färdigställer man snabbare till lägre kostnad. Det finns exempel på när byggtiden halverats, säger Per-Ingemar Persson.

Statssekreterarens sista löfte blev:
— Jag lovar att försöka verka för flexiblare offentlig finansiering men inom budgetlagens ram och anda.

Varken Per-Ingemar Persson eller Urban Edenström vill se loppet kört för OPS.
— Vi är många som skulle bli besvikna om de inte prövar. Detta finns i många andra länder — varför skulle Sverige vara så annorlunda att det inte passar oss? säger Urban Edenström.