.
Stopp #1: BODEN
1 200 objekt i historisk suterräng
Bodens fästning började anläggas redan 1901. Fästningen har en omkrets på 25 kilometer och utgörs av 1 200 objekt. Av de fem huvudforten var Rödbergsfortet den sista anläggningen att tas ur bruk — så sent som 1 januari 1998. Det innebär att Bodens fästning från 1907, hade en tjänsteperiod på 91 år.
I dag kan man fortfarande beskåda Rödbergsfortet — ett stycke byggnadshistoria där många svenskar har legat på luckan. Som mest höll garnisonen 15 000 man under det andra världskriget.
.
Stopp #2: UPPSALA
Hatad & prisad kub
Prisbelönt och kritiserat — Uppsala Konsert & Kongressfick Stora samhällsbyggarpriset. Juryn ansåg att konserthuset är ett tydligt landmärke och konstaterades att byggnaden uppfyller och gestaltar målsättningen om en arena för kulturlivet.
Samtidigt har den massiva, folkliga kritiken fortsatt även efter att ”Musikens hus” stod färdigt. Kuben öppnades för allmänheten 2007 och har kostat 580 miljoner kronor att bygga.
Läs mer om Uppsala Konsert & Kongress
.
Stopp #3: STOCKHOLM
Supermodern skulptur vid Norra Bantorget
Gert Wingårdh ser sin byggnad som en massiv skulptur. Clarion Hotel Signär i huvudsak byggt i glas och granit. Baksidan är helt fönsterlös — samtidigt öppnar hotellet upp mot Norra Bantorget. Varierade ytbehandlingar ger den svarta granitfasaden tre olika uttryck.
Olika möbeldesigners representeras på de tio våningsplanen, bland andra Alvar Aalto och Bruno Mathsson — de konservativa svenskarna tycks ha svårt att slita sig från sitt trygga 1960-tal.
.
Renoverad antikvitet
Vid invigningen 1974 ansågs byggnaden vara en föregångare inom modern kontorsarkitektur. Glashuset — Slussenär fortfarande hyllat som en av Stockholms mest stilfulla byggnader.
I dag har dock huset genomgått en stor renovering — detta i samarbete med originalarkitekten Jan Lunding. På ytan kan det vara svårt att se skillnaden, men funktionella material har ersatt den gamla glasfasaden. Den stora förändringen har dock skett på insidans 22 000 kvadratmeter kontorsutrymme.
.
Kanonutsikt från Östermalms ”fyr”
I december kunde de första gästerna flytta in i Svea Torn. Den 17 våningar höga cylindern är uppförd i kvarteret Svea Artilleri, på A1:s gamla område vid Valhallavägen. Tornet innehåller 75 asymmetriska bostadsrätter med de två översta våningarna i etage.
Den utdragna takskivan är belyst på kvällarna och vilar på smäckra pelare som löper från arkadvåningen. Byggnaden är ritad av Alexander Wolodarski — arkitekten ville skapa en ”fyr” i natursten och glas som lyser på kvällarna.
.
Porten till 1950-talet
Modevaruhuset i Vällingby är en del av Sveriges största centrumförnyelseprojekt. Gert Wingårdhs byggnad tjänar som en port till Vällingbys stilfulla 1950-talscentrum. Det nya huset är den första byggnaden i Sverige som har specialdesignats för mode.
Arkitekten har valt att signalera byggnadens syfte med en stor glasfasad och ett rött lacktak. I dag kallas modehuset för Kfem och huserar 35 avdelningar i två plan om cirka 8 000 kvadratmeter.
.
Stopp #4: GOTLAND
Designad fästning
Det som tidigare var gotlänningarnas bålverk mot anstormande ryssar har nu blivit designhotell. Fårösunds fästningligger cirka 40 minuter från Visby. Hotellet är skickligt sammanfogat med den gamla fästningen.
Förutom en inomhuspool så har man lyckats klämma ut åtta dubbelrum, sju enkelrum och en svit. Restaurangen rymmer 80 personer i matsalen, samt ytterligare 40 på uteserveringen. Bakom projektet står stjärnkocken Pontus Frithiof som har gjort platsen till sin filial på norra Gotland.
.
Industriell skönhet
Furillens gamla betongfabrik var länge något av en hemlighet, även för gotlänningarna. Det övergivna fabriksområdet upptäcktes av Göteborgsfotografen Johan Hellström. Betongbyggnaderna och de gamla slagghögarna formade en unik miljö — en perfekt bakgrund för modellfotografering.
I dag har Johan Hellström öppnat ett designhotell på området, för fotografer och betongälskare. Den ursprungliga miljön är i övrigt orörd — bortsett från de små eremitkojor som lockar besökare från hela världen.
.
Stopp #5: MALMÖ
HSB:s lyx-torso
Det går inte att undvika Turning Torsonär man talar om sevärda byggnader. Santiago Calatravas design är fortfarande unik — med sin höjd på 190 meter är tornet dessutom det näst högsta bostadshuset i Europa.
Huskroppen utgörs av nio kuber där de 54 våningarna håller 147 lägenheter. Byggnadens stomme är ett betongrör med en innerdiameter på 10,6 meter som innehåller hisschakt och trappor. Det yttre stålbärverket stabiliserar huset med sina horisontella och diagonala cigarrer. bärverkets sammanlagda vikt är cirka 820 ton.
.
17 kilometer tunnel
2005 togs det första spadtaget till Citytunneln. Den ska binda ihop Malmö C med Öresundsbron. Totalt kommer det att bli 17 kilometer spår som dessutom ska knyta ihop det skånska järnvägsnätet. Sex kilometer tunnel går under centrala Malmö och 11 kilometer utgörs av järnväg ovan jord.
Allt ska vara färdigt 2011, men projektet ligger lite före tidsplanen och redan nu har en stor del av byggarbetsplatsen fått sin täckning. Projektets budget är 9,45 miljarder kronor.
.
Stopp #6: GÖTEBORG
Nytt liv i betongen
Östra Gårdsten i Göteborgvar ett försummat och förslummat område — något behövde göras för att höja livskvaliteten. Liljewall Arkitektur stod bakom den nya designen där tre av områdets betongklumpar förvandlades till terrasshus.
Stora glasytor täcker de nya terrasseringarna, dessutom har husen fått en gräddvit putsyta och nya balkonger. Ansiktslyftet blev så bra att projektet fick pris som ett av årets byggen 2005, samt Stora samhällsbyggarpriset 2006.
Läs mer om förvandlingen av Gårdsten
.
Stopp #7 NORA
Folkhemsutopi på riktigt
I Noratrakten gömmer sig en arkitektonisk dröm. I lilla Gyttorpfick Ralph Erskine möjligheten att uttolka det svenska folkhemmet. I slutet av 1940-talet uppfördes en rad smakfulla byggnader i någon slags mysig funktionalism.
I dag är längorna fortfarande lika fina — välsignade från förorternas slitage och klotter. Gyttorp fick Sveriges första byggnadsminnesmärkta bostadsområde från efterkrigstiden. Åk dit och upplev hur det var tänkt att den moderna folkhemsidyllen skulle se ut.