Nyheter

Världens godaste hus

Betong- och träbyggnader i all ära. Byggvärlden slår ett slag för huset som höjer julstämningen, och retar smaklökarna: pepparkakshuset.

Så var det dags igen för händelsen alla väntat på: Arkitekturmuseets årliga korande av Sveriges bästa pepparkakshus. En tävling som förra året lockade ett hundratal lycksökare att skicka in sina mer eller mindre fantasifulla bidrag. I år är temat eko.

— Ämnet kändes aktuellt, både i samhällsdebatten och för att vi haft flera utställningar här med ett ekologiskt tema, säger Lars Fridén, webbredaktör på Arkitektmuseet och projektledare för tävlingen.

I tävlingen finns det fyra kategorier: en för arkitekter, en för bagare, en för barn upp till tolv år och en för den intresserade allmänheten. Dessutom finns publikens favoritpris. Enligt Lars Fridén prioriteras fantasi högt när vinnarna koras.

— Förra året var det till exempel en nallebjörn som vann publikpriset. Man kan ju tycka att det känns lite fjärran från arkitektur men nej, inte i den här tävlingen, säger han.

Tror du att pepparkakshusen inspirerar arkitekter i deras vardag?
— Ja, verkligen. Pepparkakshusen uttrycker en fantasi som inte alltid finns i övrigt i arkitekturen.

Vad vinner man? Äran eller tio kilo pepparkaksdeg?
— Man får ett litet presentkort men framförallt är det äran man vinner.

Frossar personalen på Arkitekturmuseet på pepparkakshus framåt nyår?
— Nja, husen brukar bli lite för dammiga för det.

Hallå där…

Eva Taraldsson, fritidsledare som tillsammans med Cathrine Frank vann förra årets pepparkakstävling i kategorin publikens favoritpris. Motivet på huset: en nallebjörn!

Hur i all sin dar kom ni på idén med att baka en nalle i en pepparkakshustävling?
— Vi tänkte att julen hör barnen till och att nallar är populära hos dem. En fin pepparkaksnalle var också en utmaning som vi tänkte skulle passa tävlingen.

Hur länge höll ni på allt som allt?
— Med förarbetet var det säkert två veckor. Sedan tog själva arbetet kanske 40 timmar.

Har du tips för den som vill delta?
— Det krävs tålamod. Sedan är det viktigt att degen är perfekt. Man ska se till så att alla bitarna passar innan man klistrar ihop huset. Sedan ska det vara stabilt också. Det är många hus som ramlar ihop på museet på grund av luftfuktigheten där.

Känner du dig som en pepparkakshuskändis nu?
— Nja, jag har ju bakat så många pepparkakshus med barnen på mitt jobb så det har väl inte varit någon stor skillnad direkt.

Fakta / Arkitekturmuseets pepparkakshustävling

Har hållit på sedan 1990.

Vinnaren offentliggörs den 14 december klockan 14.

Recept på pepparkakshus

Ur Eva Granes och Ylva Normans bok ”Pepparkakshus” (Byggförlaget 1998).

Ingredienser:

250 gram margarin
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
knappt 1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen

Så gör du:

Smält margarinet tillsammans med sirapen i en kastrull. Lägg sockret tillsammans med kryddorna i en bunke. Slå över fettet med sirapen och rör om väl. Häll i vattnet och rör om igen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.

Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner i smeten. Arbeta ihop till en lös deg med trägaffel eller hushållsassistent.

Låt degen vila svalt i ett till två dygn.

Degen kavlas till 3 mm tjocklek och gräddas i ugnen i 175 graders värme i 5 till 20 minuter beroende på delarnas storlek. Montera med smält socker.

Kristyr att dekorera med: 2 dl siktat florsocker blandas med 1/2 äggvita och 2-3 droppar ättikssprit.