Nyheter

Snuskburk eller hälsolunch?

Gör ”snuskburken” skäl för sitt öknamn eller fylls matlådan av en symfoni av sunda kostval? Efter nyårslöftenas tid är det många som ägnar lunchmenyn en extra tanke.

Matlådan blir aldrig omodern. Omkring 900 kronor per månad sparar den som tar med hemlagad lunch. Och det är lättare att äta hälsosamt med matlåda.

Men en del byggare föredrar att ta sig bort från sin arbetsplats för att äta lunch, visar en tur runt byggarbetsplatserna i centrala Stockholm.
— Vi jobbar med avlopp så vi går alltid ut och äter. Det är inte läge att äta vid där vi jobbar. Det gör ingen i vår bransch, säger Johnny Odell, sanitetstekniker på Stockholms Spol och Sug.

Han och arbetskamraterna jobbar med Vasakronans ombyggnad på Vasagatan i Stockholm. För dagen har de ätit på thairestaurang, vilket är den vanligaste lunchmaten. Johnny säger sig ha lagt ett ”halvt nyårslöfte” på att skärpa till kosthållningen.

— Egentligen borde man lägga ner det där extra småtuggandet man har för sig, käkar vi bara vanlig mat och låter bli det söta på fikarasterna blir det ju inte så onyttigt. Vi pratar rätt mycket om att äta hälsosamt, men om vi sen gör det är en annan sak, säger han och skrattar.

Just asiatisk mat visar sig vara poppis på fler byggarbetsplatser.
— Vi äter väldigt mycket asiatiskt, konstaterar Bo Segerberg, arbetsmiljöledare för NCC:s projekt för Citybanans Norrströmstunnel.

Lunchlåda är inte alls ovanligt bland tjänstemännen, menar han.
— Men vi har en väldigt bra lunchrestaurang på vårt huvudkontor i Solna. Där satsar man väldigt mycket på maten och på att ha grönsaker till. Sen har vi ett program med viktväktarna i företaget, men jag vet inte hur många som är med i det, säger han.

Stanislav Prakopczyk på Universalisolering tror de flesta av hans arbetskamrater vid Vasakronans renoveringsprojekt har med sig lunchlåda. Det snackas en hel del om att äta hälsosamt, säger han. Men hur många som egentligen satsar på hälsosam mat är en annan sak.

— De flesta äter nog husmanskost. Jag med, köttbullar till exempel, säger Stanislav Prakopczyk.

Kostexpertens bästa tips för sundare matvanor

Ulf Bohman, nutritionist på Livsmedelsverket, tipsar:

• Ta dig tid att äta i lugn och ro. Avsätt tillräckligt lång tid för lunchen, sitt inte kvar och ät vid din maskin.

• Ha med en separat och gärna rejält tilltagen lunchlåda för grönsaker.

• Undvik de flottigaste rätterna och lägg gärna till någon skiva fullkornsbröd till lunchen.

• Välj bort sötsakerna vid fikarasterna och ät frukt, nötter eller en smörgås i stället.

• Håll dig till 5 till 6 måltider per dag, huvudmålen och några mellanmål, och undvik småätandet mellan målen.

———————————————————————————–

Bra recept för lunchlådan, från Tasteline.com:

Kycklingwok med chili och cashewnötter

Tillagningstid cirka 30 minuter

Ingredienser för 4 portioner

1 st broccoli
1 st röd paprika
1 st gul lök
1 st röd chili
1 st vitlöksklyfta
1,5 dl cashewnötter, rostade
4 st kycklingfiléer
1,5 msk olivolja
1 tsk sesamolja
salt

Till servering:

1 st lime, i klyftor
koriander, färsk
200 gram fullkornsnudlar

Tillagning

1. Skär broccolin i bitar och skölj noggrant. Skär paprikan o löken i klyftor. Finhacka chilin och vitlöken.
2. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna.
3. Skär kycklingen i bitar och stek i olivolja tills den är nästan genomstekt. Tillsätt grönsakerna, vitlök och chili. Stek i ca 5 minuter till och kontrollera att kycklingen är genomstekt.
4. Tillsätt sesamolja och krydda med salt.
5. Servera med limeklyftor, koriander och fullkornsnudlar.

Recept: www.tasteline.com, Mia Troberg Elonq