Nyheter

”Märker en restriktiv hållning”

Närmare 240 personer har skrivit under uppropet mot machojargongen inom byggbranschen. Maria Evans på STARK Fasadrenovering är en av dem. Hon är säker på att jargongen kommer att förändras.

Skriv under uppropet – klicka här!

Hallå där Maria Evans, marknadskoordinator på STARK Fasadrenovering i Sverige.

Varför har du skrivit under uppropet mot machojargongen på Byggvärldens hemsida?
— Jag tycker att ämnet är högaktuellt. Jag har jobbat i snart två år i byggbranschen och har inte blivit utsatt för ”machojargong”, men märker ibland en avvaktande och restriktiv hållning mot kvinnor.

Vad tror du det beror på?
— Min uppfattning är att män som har denna attityd känner sig hotade av en kvinna inom deras grupp. Den avvaktande hållningen tror jag generellt beror på att det inte är vanligt med kvinnor inom byggprojekten, det är ett nytt inslag. Sedan tror jag det här är en generationsfråga. I takt med att yngre personer fasas in i branschen kommer jargongen att förändras.

Vad kan dina kollegor inom byggbranschen göra åt saken?
— Manliga kollegor måste stå upp för sina kvinnliga medarbetare. Arbetsgivare inom byggbranschen borde gå ut och säga offentligt att ”vi välkomnar ett jämställt klimat och att kvinnor söker jobb hos oss”. Sedan är det viktigt att företagen presenterar resultat av jämställdhetsarbetet. Jag tror att det finns många mätbara fördelar med att ha en arbetsgrupp där deltagarna har olika kön, hudfärg, kompetens och arbetslivserfarenhet.

Det finns de som säger att ”lite jargong får man tåla”, vad tycker du om det?
— Där krävs en gyllene medelväg. Män kommunicerar generellt mycket rakare, utan krusiduller. Det är effektivare och något som fler kvinnor måste lära sig. Men däremot ska nedlåtande kommentarer om det kvinnliga könet, eller för den delen om etniska minoriteter i branschen, inte accepteras.