Nyheter

Fick sparken <br></br> – nu byter hon bana

Marie Nilsson, 28, är en av dem som får sparken från en byggbransch i kris. Den 22 mars får hon lämna sitt jobb. <br></br> — Det är tråkigt såklart. Men jag är jävligt trött på osäkerheten i byggbranschen och kommer troligen att ändra inriktni

Hon beskriver byggbranschen som mycket slitjobb, dålig arbetsmiljö och arbetsgivare som slarvar med riskanalyser.

— Dödsolyckorna ökar och det händer ingenting. Arbetsgivarna tar inte ansvar för arbetsmiljön. Vi byggarbetare ska ställa upp med våra kroppar och producera hur mycket som helst, säger Marie Nilsson.

Marie Nilsson arbetar som snickare i Örebro på NBA, ett dotterbolag till Peab. Hon kom in i branschen på 90-talet.
— Jag har haft det rätt bra ändå, det här är första gången jag är drabbad och det är för att jag bytte jobb nyligen, säger hon.

Men för många kvinnor är det svårt att hålla sig kvar i byggbranschen. Mycket beroende på att kvinnor är relativt nya i byggindustrin och står längst ner på LAS-listan. Men också för att de möter motstånd vid anställningar.

— Om en tjej ringer på ett jobb så kan de svara ”men vi har redan en tjej anställd här”. Det är ett vanligt svar. Det är ungefär som att man inte skulle kunna anställa en till som heter Gunnar för att det redan jobbar en Gunnar där, säger Marie Nilsson.

Många lärlingstjejer får sluta innan de får anställning. Det finns många vuxenlärlingar som har tänkt skola om sig från annat jobb till byggnadsarbetare, men när de inte får stanna efter lärlingstiden så går de tillbaka till sitt gamla arbete.

— På så sätt försvinner många tjejer som hade kunnat komma in i branschen. Det är jättetråkigt, säger Marie Nilsson, men understryker att arbetskamraterna har varit bra.

Dennis Henningsson, ombudsman och ansvarig för Kvinnligt Nätverk på Byggnadsarbetareförbundet, instämmer i att tjejer har svårt att komma in i byggbranschen. Han berättar om kvinnor som jobbat i 20-25 år och aldrig haft en kvinnlig kollega.

— Det är en extremt konjunkturkänslig bransch. Många tjejer utbildar sig och kommer in i branschen under högkonjunktur, och när lågkonjunkturen kommer så åker de ut innan de hunnit skaffa sig ett kontaktnätverk.

Även han säger att den konservativa attityden i den mansdominerade byggbranschen är ett hinder för kvinnor att komma in.

— Vissa i den äldre generationen vet hur de ska hantera män, men inte kvinnor och då får kvinnorna inte anställning. De tror att det är en kostnadsfråga också, att tjejerna kommer att kräva att de ska få egna toaletter och duschar som måste byggas. De gör ett problem av något som inte är ett problem. Jag tror att det är få manliga arbetsgivare som hellre anställer en kvinna än en man om de får välja, säger Dennis Henningsson.

Skriv på uppropet du också!

Andelen kvinnor i byggbranschen är lågt — och blir lägre. Det påverkar klimatet i branschen.

Skriv på Byggvärldens upprop mot machojargongen i branschen! KLICKA HÄR