Nyheter

Glastak en solklar värmekälla

Med takpannor av helt vanligt glas förvandlas hela hustaket till ett solfångarsystem. Hittills har tio byggnader fått glastak, skriver Ny Teknik. Nu satsar företaget Soltech Energy på expansion.

Det är full fart på kontoret i Tullinge. Telefonen ringer i ett hos det lilla företaget.

I år ska Soltech Energy storsatsa på nå ut på marknaden, både i Sverige och i Spanien, som har blivit ett eldorado för solenergibolag med sina bidrag och subventioner.

Några saker är annorlunda med Soltechs solfångarteknik. Till exempel är det inte vatten eller vakuumrör som värms, utan vanlig luft. Men det första man noterar är takpannorna som är av vanligt glas. Till utseende och vikt är glaspannan nästan identisk med en klassisk takpanna, men glaspannan är genomskinlig för att släppa igenom solljuset.

Under takpannorna syns en svart absorbatorduk i nylon, samma slitstarka tyg som i en krockkudde.

Duken är spänd över reglar som skapar luftspalter under tyget. Glaspannorna läggs ovanpå som ett skyddande lager, men det är under tygtäcket det händer saker.

Den svarta färgen suger åt sig solstrålarna, och när luften värms upp börjar den cirkulera.

Den varmare luften stiger och leds in under taket, där den kan användas för att värma vatten till en ackumulatortank som är kopplad till husets värmesystem.

— Kunderna är både villaägare och kommunala fastighetsbolag, men vi har även fått förfrågningar från större byggbolag som tittar på alternativa energilösningar för att täcka sina varmvattenbehov, säger Per Alvestig, utvecklingschef på Soltech Energy.

Priset per kvadratmeter är för kunden 1 995 kronor, men sedan tillkommer kostnader för själva installationen.

Potentiella konsumenter kan bli de svenskar som vill renovera sina sommarhus i Spanien, eftersom de kan utnyttja både rot-avdraget och de spanska bidragen.

Emelie Ahlstrand / Ny Teknik

Läs fler tekniknyheter på www.nyteknik.se

Fakta / Solfångare ger värme

Solfångare genererar från 200 till 700 kWh värme per kvadratmeter och år beroende på typ av system.

Priset varierar mellan 2 000 och 5 000 kronor per kvadratmeter beroende på typ.

Installationskostnaden ligger kring 10 000 kronor. Källa: Svensk Solenergi