— Regeringen har varit ganska tydlig med att det inte kommer att bli några subventioner för renovering av miljonprogrammet. Det här förslaget är ett utspel i debatten om hur det ska kunna skapas renoveringspengar för eftersatta områden utan att statskassan belastas, säger Björn Wellhagen, ansvarig för bostadsfrågor på Sveriges Byggindustrier, BI.
Enligt BI:s förslag, kallat ”energigunga”, ska byggnader med hög energianvändning beläggas med en miljöavgift. Ju törstigare hus desto högre avgift. Pengar ska läggas i en investeringsfond som ska dela ut pengar till energieffektiviserande åtgärder. Från fonden ska bostadsbolag kunna låna pengar för förmånlig ränta för åtgärder som identifierats i samband med energideklarationen.
— Förslaget ökar nyttan med energideklarering av byggnader. Fondalternativet skapar långsiktighet i systemet, vilket skapar trygghet och underlättar beslutsprocesserna, säger Björn Wellhagen.
Han påpekar att förslaget inte är färdigt i sin utformning ännu, utan ska ses som ett inlägg i den nödvändiga debatten om de eftersatta energirenoveringarna. BI presenterade förslaget för kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell förra veckan.
Rolf Persson, vd på företaget Industrifakta som gjort flera kartläggningar av renoveringsbehovet inom miljonprogrammet, är positiv.
— Förslaget är bra om det kan få till snabbare renoveringar. I dag gör fastighetsbolagen bara de energiinsatser som återbetalar sig på några år, säger han.
Rolf Persson tror dock inte att det räcker med BI:s föreslagna energifond, den kommer att behöva kompletteras med högre energiskatter.
— Det behövs högre energipriser för att komma till rätta med det här. Att höja energiskatterna när vi närmar oss ett nytt val brukar inte vara populärt, så det kommer troligen att dröja till efter valet. Därmed kunde energigungan och dess miljöavgifter kunna spela en viktig roll innan dess, säger Rolf Persson.