I vintras blev ett tiotal målare friställda från Krafft Måleri, men de kunde tas tillbaka till firman efter tre månader.
— De kunde komma tillbaka redan i april, då fick vi in mycket rot-jobb, säger Gunnar Wändell.
Krafft Måleri har satsat mycket på att marknadsföra sig mot privatmarknaden.
— Vi har också förberett oss och utbildat folk, det ställs andra krav när man arbetar mot privatkunder. Det handlar också mycket om förståelse, det kanske är kundens största affär, medan det är ett litet jobb för oss.
Av 60 anställda målare arbetar ungefär 10—12 hos privata kunder i dagsläget.
— Före rot-avdraget var det kanske en eller två, så det har ökat ganska mycket. Och jag tror att det kommer att öka ännu mer, säger Gunnar Wändell.
Men han gillar inte den så kallade fakturamodellen. Den innebär att kunden endast betalar halva arbetskostnaden, hantverkaren får sedan begära ut resten från Skatteverket.
Björn Wellhagen på Sveriges Byggindustrier tror att det kommer att ta ett tag innan hantverkarna vänjer sig vid fakturamodellen.
— Vi får leva med fakturamodellen och göra så gott vi kan. Därför har vi tagit fram rot-klausulen som hjälper köparen och säljaren av tjänsten om Skatteverket inte betalar ut några pengar.
Björn Wellhagen tycker att mediernas rapportering om rot-avdraget ger en alltför negativ bild.
— Våra medlemsföretag är väldigt nöjda med att rot-avdraget skapar en sundare konkurrens och tar bort svartarbete, säger han.