Nyheter

Ystad – andra husraset för Starka

Husraset i Ystad är inte det första som betongleverantören Starka betongelement varit inblandad i. I en utredning efter ett byggras i Skövde kritiseras de bland annat för bristfälligt montage och dåliga undergjutningar.

Det var natten till fredagen den 25 maj som ett husbygge rasade ihop i Ystad. Byggnaden skulle användas som vårdinrättning med gym, läkarmottagning och kontor. 

När byggnadsarbetarna kom till arbetsplatsen låg väggar, tak och fönster som plockepinn på marken. Men eftersom raset inträffade nattetid var det ingen som skadades. 

Både Peab, som ansvarar för bygget, och Arbetsmiljöverket har nu inlett utredningar för att ta reda på vad som orsakade raset. 

Även betongleverantören Starka betongelement har genomfört en internutredning.

– Vi har tittat på de beräkningar för dimensioneringen som vi gjort och utredningen visar att vi gjort det vi ska, säger vd Lars Henrik Persson.

Det är inte första gången som företaget är inblandad i ett stort husras.

I september 2008 rasade flera betongväggar på Volvos blivande gjuteri i Skövde ner genom yttertaket. Starka betongelement var en av två stomleverantörer som senare fick kritik. Enligt en utredning från CBI betonginstitutet fanns det flera graverande brister i bygget.

I rapporten skriver de att en vägg som den andra leverantören ansvarade för rasade mot Starka betongelements vägg som därmed också föll ihop. 

För Starka betongelements del handlade kritiken bland annat om slarvigt utförda pallningar och slarvigt utfört montage. Det saknades dessutom undergjutningsbruk under vissa delar av väggen och under pelarna var undergjutningarna ”mycket dåligt utförda.”

Lars Henrik Persson säger att företaget dragit lärdom av raset i Skövde.

– Vi har blivit noggrannare med att följa upp montage, både då det gäller oss själva och underleverantörer. Vi gör även bättre montageritningar än tidigare och vi har blivit noggrannare med att se till att svetsplåtarna sitter på rätt ställe.

Vad tror du att raset i Ystad beror på?

– Jag spekulerar inte i det. Det finns så många möjliga orsaker.

Inte heller Arbetsmiljöverket vill föregå utredningarna.

– Det här är ett öppet ärende hos oss. Vi avvaktar de olika utredningarna, men det kommer att ta lång tid innan vi är klara, det handlar om flera månader, säger Lena Lindskog, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket i Malmö.

Niclas Brantingson, presschef på Peab, inväntar också slutrapporten.

– Vi ser så pass allvarligt på den här olyckan att vi vill avvakta utredningen istället för att spekulera i vad som hänt. Därför kan vi inte säga något om orsaken i dagsläget. 

Husrasen i Ystad och Skövde är de enda Lars Henrik Persson varit med om under sin tid som vd. Även om företaget konstaterat att de själva inte gjort något fel säger han att det påverkar arbetet med andra projekt. Företaget ansvarar bland annat för bygget av Malmö högskolas nya portalbyggnad.

– Det är obehagligt, folk kunde ha dött. Det här gör att man ser över sina rutiner mer och blir ännu mer noggrann, säger han.

Susanne Bengtsson
[email protected]

Marie Bergström
[email protected]