En modell över ett planerat bostadsområde i Vadstena är klar för leverans. Maria Levenstam, som driver Levenstams Modellbyggeri, gör några sista finjusteringar innan kunden ska komma och hämta den.
– Det här är en arbetsmodell. Här kan man flytta runt husen, bygga på våningar, ta bort träd och prova olika lösningar, säger Maria Levenstam
Husen har hon skrivit ut i en 3D-printer, en betydligt snabbare metod än att skära till klistra ihop kartongbitar. Träden är däremot tillverkade för hand av träull och ståltråd. Medan hon visar modellen passar hon på att frissera trädkronorna till jämna bollar med en specialsax.
Modellbyggaryrket är en kombination av ett pillrigt och tålamodskrävande hantverksarbete och tekniska lösningar. Skalpellen har fått konkurrens av laserskäraren samtidigt som Google Earth har ersatt fotografier och platsbesök. 3D-printern, som ger exakta utskrifter i ABS-plast, har också förenklat arbetet.
– Laserskäraren är ändå det verktyg som förändrat mitt arbete mest. Innan jag skaffade den skar jag allting för hand med skalpell. Med laserskäraren har jag fått ett helt annat yrke, det har blivit roligare för det finns mer möjligheter nu.
Mycket av arbetet sker framför datorn. När Maria får en beställning på en modell utgår hon från arkitektens ritningar. Dessa innehåller oftast för mycket information så Maria ritar om dem i CAD till en typ av byggsats. Hon gillar kombinationen av att få jobba teoretiskt i datorn och kreativt med modellerna.
Maria Levenstam halkade in på modellbyggaryrket av en slump. Med en mamma som är skräddare och en pappa som är båtbyggare kom hon tidigt i kontakt med hantverket och lärde sig att arbeta med händerna.
– När jag fick reda på att det fanns ett yrke där man byggde husmodeller ringde jag runt till olika modellbyggare och fick plats som lärling.
Sedan 1986 har Maria Levenstam jobbat som modellbyggare. Verkstaden har hon i Täby
– Det här är ett jätteroligt jobb. Att få skapa, vara kreativ och se resultat är spännande.
Bland kunderna finns främst bostadsbolagen som vill ha modeller över nyproduktion till sina försäljningskontor. Även mäklarna uppskattar presentationsmodellerna eftersom de ger en tydlig bild av hur området kommer att se ut samt husens, lägenheternas och balkongernas placering. Modellerna underlättar för bostadsköparna som inte alltid är vana att läsa ritningar.
Den vanligaste skalan hon jobbar i är 1:200, men även skalorna 1:100, 1:400 och 1:500 förekommer. En modell tar i snitt ett par veckor att tillverka.
– Jag har mycket jobb, det rullar på oavsett konjunktur. Jag inte märkt av några svackor.
Modeller av bostadsområden är det som dominerar, men långt in i en låda hittar Maria ett foto över ett anläggningsarbete, daterat i juni 1988.
– Det här är en tidig modell av Norra Länken och Eugeniatunneln. Men så här blev den ju inte, konstaterar hon snabbt.
För tillfället jobbar hon med en stor modell över ett nytt område i Hammarby sjöstad. Hus i kartong, grönmålade kullar och blått vatten växer fram. Kartong, plexiglas, universallim och färg är viktiga ingredienser. Maria visar också olika sätt att göra träd på. Materialen kan variera från skumgummi och ståltråd till färgad mossa och träull.
– I naturen hittar jag en del material, som stenar och pinnar. Annars är jag storkonsument på mossa, jag brukar köpa upp allt när de säljer ut adventsmossan efter jul.
Susanne Bengtsson
[email protected]