Gert Wingårdh och Rasmus Wærn är båda arkitekter och kollegor på Wingårdh Arkitektkontor. Rasmus Wærn har skrivit flera böcker tidigare, bland annat den om Gert Wingårdh själv, och tillsammans har de också skrivit Crucial Words. Conditions for Contemporary Architecture.
– Den här boken bygger på ett lyckat samarbete. Vi har pratat, Rasmus har skrivit och jag har strukit, säger Gert Wingårdh och skrattar.
Vi träffas på release-festen av boken Vad är arkitektur och 100 andra viktiga frågor, som arrangeras av förlaget Langenskiöld. Konstnären Ernst Billgren, som var först i serien med Vad är konst 2008, tittar också in för att gratulera.
– "Vad är"-serien har ett roligt format som har blivit väldigt populärt. Böckerna är enkla att ta till sig och består av tänkvärda frågor och svar. De är absolut allvarligt menade – man kan inte skoja bort arkitektur, säger Gert Wingårdh.
Båda arkitekterna hade gått länge och funderat på att skriva något om ämnet. När det blev klart med förlaget träffades de och gjorde långa listor på frågor.
– Vi samlade på oss långt över 101 frågor för att sedan sålla ut de bästa. Att förkasta idéer är en kärna i det moderna arkitekturarbetet, säger Rasmus Wærn.
Boken ger läsaren svar på frågor som "Vad är ett rum?", "Behövs arkitektur?" och "Måste det vara dyrt?"
– Just den frågan har jag skrivit det korta svaret på helt själv, ”Ja”, skrattar Gert Wingårdh. Det måste faktiskt få lov att kosta. Vi bygger ju för kommande generationer. Sparsam ska man vara, men inte snål.
Ett rum är både något väldigt avgränsat och något gränslöst, enligt boken. För att befria rummet från golvet, väggarna och taket behövs därför ordet rumslighet. Det är idag få arkitekter som inte skulle skriva under på att det är arkitektens främsta uppgift att skapa rumslighet. Också i staden.
– Att förklara arkitekturen tror jag kommer att bli allt viktigare. En arkitekt ska kunna sätta ord på sina visioner och sina verk, säger Gert Wingårdh.
Boken passar alla. Arkitekturen är något som påverkar varje människa. Men boken ger också handfasta råd till arkitekter, som "Hur vinner man en tävling?" eller "Hur komponeras en vacker fasad?".
En fråga lyder "Någon har stulit min idé. Skall jag bli upprörd?". Det korta svaret är "Nej, inte om det var en bra idé". I det långa svaret finner vi att "Det finns konstnärliga, etiska och juridiska gränser för hur mycket man kan klippa och klistra. Att hålla koll på dem är lika viktigt som att hålla koll på vad andra gör, därför att andras idéer kan göra dina projekt bättre. Att återanvända en gammal lösning är ett sätt att förnya arkitekturen."
Fotografen Gerry Johansson har också formulerat svar på några av frågorna i boken. Han har länge dokumenterat spåren av mänskligt byggande runt om i världen och plockat bilder ur sitt arkiv som drar några svar ett varv till.
– Det är roligt att vi har fått en extra dimension till frågorna genom Gerry Johanssons talande bilder, säger Rasmus Wærn.
Det råder maximal oordning bland frågorna. Den sista frågan i boken är nog så viktig; "Vad betyder arkitekturen?". Det korta svaret är "Den ger dig tröst, glädje, bekräftelse och sällskap".
– En stad har ofta halvtomma gator. Arkitekturen ger dig sällskap när du är ensam och gör att du känner trygghet. Vissa gator känns bra helt enkelt, säger Rasmus Wærn.
– Diskussionen om arkitekturen idag är oerhört fokuserad på stadsbyggnadsaspekten. Frågan om livet mellan husen har blivit lite bortglömd. Arkitekturens uppgift är att ge hus och platser en mänsklig känsla, avslutar Gert Wingårdh.
Jenny Marcuson