Nyheter

70 miljoner till CCS i Slite

70 miljoner från Tillväxtverket går till klimatneutral cementfabrik i Slite.
70 miljoner från Tillväxtverket går till klimatneutral cementfabrik i Slite. Foto: Heidelberg Materials

Heidelberg Materials beviljas 70,8 miljoner kronor från Tillväxtverket, genom EU:s Fonden för en rättvis omställning.
Pengarna ska gå till den planerade CCS-anläggningen.

– Genom att stödja förberedandet av en CCS-anläggning vid cementfabriken i Slite skapar vi förutsättningar för en minskad klimatpåverkan på Gotland och i hela landet. Det är precis det som Fonden för rättvis omställning är till för; att bidra till klimatomställningen för de industrier och län som har mycket höga koldioxidutsläpp, men samtidigt bibehålla konkurrenskraften, säger Elisabeth Backteman, generaldirektör på Tillväxtverket.

För att uppnå en produktion bortom noll nettoutsläpp är det en förutsättning att bolaget utvecklar teknologier för koldioxidinfångning och lagring av koldioxid, även kallad Carbon Capture and Storage (CCS). Med den och ökad användning av biobränslen ska anläggningen kunna fånga upp emot 1,8 miljoner ton koldioxid per år.

Ska förbereda för CCS

Projektet, som Tillväxtverket finansierar och som förväntas pågå 2026 ut, kommer därför att arbeta med förberedande åtgärder för CCS. Heidelberg Materials ska också utöka användningen av biobränsle och ersättningsmaterial i cementen för att minska kalkstenen i den.

− Vi är fast beslutna om att hålla ett högt tempo och jobba parallellt med alla delar i vår verksamhet för att kunna ställa om svensk cementindustri bortom noll nettoutsläpp redan 2030. Fonden för rättvis omställning stöttar oss i det arbetet och visar på samhällets prioritering av CCS-satsningen i Slite som angelägen både för att nå klimatmålen och säkerställa regional utveckling och svensk konkurrenskraft på kort och lång sikt, säger Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials Sverige.

Då ska anläggningen vara igång

Den planerade CCS-anläggningen kräver stora mängder elkraft och behovet kan stundtals femdubblas. Den huvudsakliga aktiviteten i projektet är därför att installera och driftsätta ett ställverk för elkraft. Ställverket kan fördela effekt mellan både CCS-anläggningens olika delar och övriga enheter på området i Slite.

Cementfabrikens fullskaliga CCS-anläggning beräknas vara i drift år 2030.

Fonden för en rättvis omställning

Fonden för en rättvis omställning är en del av den europeiska gröna given, EU:s nya tillväxtstrategi. Fonden fokuserar på de industrier och län med mycket höga koldioxidutsläpp och ska bidra till att industrins klimatomställning sker med bibehållen konkurrenskraft. Programmet omfattar omkring 2,9 miljarder kronor inklusive nationell medfinansiering för klimatomställning av stålindustrin i Norrbottens, metallindustrin i Västerbottens och mineralindustrin i Gotlands län. Pengarna från fonden ska bland annat användas till investeringar i ny klimatsmart och resurseffektiv teknik, kompetenshöjning för anställda, forskning samt förstärkning av elnät.