Nyheter

Vem ska ta över titeln efter Daniel?

Daniel Pettersson, vd Segermo entreprenad och NRC Group Sverige, är regerande Årets Byggchef. Foto: Mikael Sagström

Proaktiv och inkluderande.
Två ledaregenskaper som ligger i tiden.
I slutändan är det dock helhetsbilden som avgör när Byggcheferna och Byggvärlden utser en vinnare i Årets Byggchef, där det fortfarande finns tid att nominera kandidater.
 

Vem blir Årets Byggchef 2018? I år håller vi er läsare lite på halster, då vi flyttat utnämning och prisutdelning till hösten. Det har redan ramlat in flera nomineringar, men än är det inte för sent att anmäla sin favorit till årets tävling, som arrangeras av Byggvärlden ihop med Byggcheferna för nionde året i rad. Fram till den 15 juli går det att komma in med förslag.

Juryn för Årets Byggchef bedömer fem olika kriterier.  

– Ett etiskt och inkluderande arbetssätt är en dimension av ledarskapet som varit undervärderad, men som lyfts bland annat efter metoo-kampanjen, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna och i juryn för Årets Byggchef.

Utöver det etiska agerandet (internt och externt) tittar juryn på ledarskap, lönsamhet, förnyelse, kundreaktioner.

När juryn gjort sitt urval bistår Talentia, som jobbar med rekrytering och utvärderingar av chefer inom bland annat samhällsbyggnadssektorn, med referenstagning av finalisterna.

– Vi intervjuar den nominerades chefer, medarbetare och eventuella kunder för att få fram en gedigen och jämförbar helhetsbild, säger Geraldine von Celsing, partner på Talentia.

Hur ska en modern chef vara?

– Det som uppskattas är proaktiva och kreativa chefer som kan föregå och förutse saker och därmed ta tag i saker i tid. Det skapar trygghet och gör att kollegor och kunder slipper känna oro eller fundera på om allt är under kontroll, säger Geraldine von Celsing.

I begreppet ”modern” chef ryms också förmågan att vara nytänkande, öppensinnad och modig. Inställningen ”Så här har vi alltid gjort” fungerar allt sämre, utan det handlar om att kunna anamma de förändringar som kommer.

– Det är bra att vara öppen både när det gäller människor och teknik. De chefer som har det där lilla extra är de som inte alltid är så konventionella utan som vågar utmana och prova nya sätt. Att testa nya vägar kan samtidigt vara förenat med stora risker och kostnader, särskilt i byggbranschen. Därför är det viktigt att skapa en arbetskultur där det är okej att både prova nya saker, och korrigera misstag innan de blir dyra.

Erfarenhet skapar naturligtvis en trygghet, men framgångsrikt ledarskap har inte med ålder att göra, utan med personlighet, menar Geraldine.

– Vinnare är de som är ödmjuka och har en positiv syn på människor, som kan lyfta medarbetare och inte tycker att ”själv är bäste dräng”.

Är det svårt att rekrytera chefer till byggbranschen idag?

– Både ja och nej! Ja, eftersom det råder kompetensbrist. Nej, om man kan tänka sig att se på rekrytering med nya ögon. En av rekryterarnas käpphästar är att kundens definition av vem som passar in i en roll ofta är snäv, och fokuserar mer på till exempel vilken utbildning en person ska ha gått än vilka erfarenheter och drivkrafter de har.

Varför ska man nominera till Årets Byggchef?

– Det är ett bra tillfälle att marknadsföra sitt företag genom sina duktiga chefer. En bra arbetsgivare har ofta bra chefer, som trivs på företaget och lockar till sig ännu fler duktiga personer. Historiken visar att de som blivit korade till Årets byggchef inte rör på sig mer än andra chefer.

Fram till den 15 juli går det bra att mejla nomineringar till [email protected]

Tävlingen: 

Årets Byggchef arrangeras av Byggcheferna i samarbete med tidningen Byggvärlden.

Syftet är att höja statusen på byggchefsrollen och att locka fler att satsa på ett jobb som byggchef.

Fem olika kriterier (Lönsamhet, Kundreaktioner, Etiskt agerande – externt och internt, Ledarskap, Förnyelse) bedöms av en jury. Referenser väger också tungt.

Chefer på olika nivåer och inom olika delar av branschen kan nomineras. 

Fram till den 15 juli går det at mejla förslag på kandidater till [email protected]

Tidigare vinnare: 2010: Konstantin Spinos, arbetsledare Veidekke. 2011: Magnus Rudén, projektchef AF Bygg. 2012: Sofia Edoff, produktionschef NCC. 2013: Helena Söderberg, projektchef Züblin Scandinavia. 2014: Henrik Bratt, affärsområdeschef Erlandsson Bygg AB. 2015: Eva Torberger, distriktschef Skanska. 2016: Jens Andreasson, arbetschef Svevia 2017: Daniel Pettersson, vd Segermo Entreprenad/NRC Group Sverige.

Jury: Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna, Susanne Bengtsson, chefredaktör Byggvärlden, Liselott Fröstad, advokat och delägare AG Advokater, Sven Klockare, divisionschef Bravida, Charlotte Bergman, vd ELU, Henrik Landelius, Sverigechef NCC Building.