Nordbygg

Här är Sveriges hetaste byggprojekt

Collage som visar insidan av Avicii arena (globen), bostadsprojeket Stadsljus i form av ett högt torn, stomresningen av växthusrestaurangen och H" Green steels kommande fabrik.
Avicii arena, bostadsprojektet Stadsljus, Claes Stenmarks klimatsmarta restaurang och stålverket H2 Green Steel – det är de hetaste byggprojekten i Sverige just nu, enligt Byggfakta.

Avicii arena, en växthusrestaurang, ett ”grönt” stålverk i Boden och ett bostadshus som ska bli Stockholms nya landmärke.
Dessa tillhör Sveriges hetaste byggprojekt som mässbesökarna kommer få en presentation av på Byggfaktas och Nordbyggs gemensamma seminarier.

På onsdagen och torsdagen (24 och 25 april) genomför Nordbygg i samarbete med Byggfakta två separata frukostseminarier om byggprojekt som är under genomförande eller som kommer att genomföras inom kort.

Det handlar om den omfattande tekniska uppdateringen och ombyggnationen av den ikoniska stockholmsarenan Avicci (Globen), uppförandet av en klimatsmart växthusrestaurang i Skåne, ett världsunikt industriprojekt i Boden (H2 Green Steels stålverk och vätgasanläggning) samt OBOS utvecklingen av Hjorthagens gasklockor till bostäder.

Byggherrarna för dessa projekt ges möjligheten att presentera utmaningar och lösningar som är unika för det enskilda projektet.

–  Vi sätter fullt fokus på spännande och unika byggprojekt. Vi tror att erfarenheter, val och insikter från dessa projekt kan ge inspiration till fler, säger Lina Hann, projektledare på Nordbygg.

Lina Hann, projektledare Nordbygg, och Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta.

Så har de heta projekten valts ut

Varför har just dessa fyra projekt valts ut?

–  Dels har många av Byggfaktas kunder konkret visat intresse för projekten genom att de valt ut dem som intressanta i vår tjänst Byggfakta SMART, dels har vi tillsammans med Nordbygg letat bland dessa heta projekt efter sådana som sticker ut lite extra på något sätt, berättar Peter Åhs, affärsutvecklare på Byggfakta.

–  Vi ville också ha en geografisk spridning på projekten så att det både finns projekt i Stockholm men också från ”heta Norrland” och från södra Sverige. Det har vi lyckats med! Till sist hade vi även en ambition att det skulle vara lite olika typer av projektkategorier. Nu har vi hittat en mix av bostadsprojekt, arena, industriprojekt samt restaurangbyggnad.

Byggherrarna berättar mera

Vad får besökarna ut av att komma och lyssna?

–  De inbjudna byggherrarna kommer berätta om vilket skede projekten befinner sig i samt hur planen och processen, besluten, inköpen, upphandlingarna etc. ser ut framåt. Här finns möjligheter till nya kontakter, nätverk och eventuellt affärsmöjligheter i dessa eller andra projekt som projektägarna har.  I grund och botten handlar ju detta egentligen om en fysisk LIVE-version av Byggfaktas affärsidé – att koppla ihop köpare och säljare, påverkare och beslutsfattare via transparent och relevant fakta.

För de som är intresserade av att komma och lyssna är det viktigt att anmäla sig. Det är först till kvar som gäller till de 90 kostnadsfria platserna. Det bjuds på kaffe och smörgås.

Avicii arena – ett av de hetaste byggprojekten just nu. Foto: Sören Andersson, 2see.se

Avicii arena anpassas för framtidens stjärnor

Avicii arena genomgår just nu en modernisering för att bli en internationellt attraktiv spelplan som ska locka de största stjärnorna.
Atmosfär, intimitet och akustik är ledorden som Stockholm Globe Arena Fastigheter (SGA), i samarbete med NCC, jobbar efter för att lyfta den ikoniska klotformade arenan till nya höjder.

I år firar Avicii Arena, tidigare känd som Globen, sin 35-årsdag. Trots att kraven på evenemangslokaler har förändrats markant sedan 1989 har arenan aldrig genomgått någon modernisering. Speciellt har tekniken utvecklats och förväntningarna på ljudkvalitet och atmosfär från publiken har ökat avsevärt.

–  Vi uppgraderar interiören för att möta dagens krav på evenemang. Avicii Arena är en motor för hela besöksnäringen i Stockholm, säger Mats Viker vd på SGA Fastigheter, ägare av arenan.

Blåklassad

Avicii Arena är inte bara en ikonisk byggnad i Stockholm utan också blåklassad, vilket betyder att den har ett högt kulturhistoriskt värde.

–  Därför får vi inte röra exteriören. Fokus på renoveringen ligger invändigt. Vi river två av tre läktare och bygger en helt ny konstruktion inne i byggnaden, säger Mats Viker.

Arenan, som idag består av en blandning av betong, stål, aluminium, plåt och glas och har en diameter på 110 meter och en höjd på 85 meter, kommer genom den nya konstruktionen att kunna erbjuda en mer anpassningsbar upplevelse för publiken.

Öppnar i januari 2025

När arenan öppnade 1989 var rutinerna för konsertproduktion annorlunda. Högtalare placerades på scenen, men idag hängs de i stället upp i taket över hela arenan för att förbättra ljudupplevelsen.

Akustiken har varit ett bekymmer i den sfäriska arenan.

–  Globen byggdes som ett tempel för ishockey, men hockeyn har inte riktigt trivts här. Vår målbild är att skapa samma atmosfär, intimitet och akustik som på Hovet. Akustiken kommer att bli enormt mycket bättre, lovar Mats Viker.

Renoveringen och moderniseringen av Avicii Arena började den 10 januari 2024 med SGA Fastigheter som uppdragsgivare och NCC som huvudentreprenör. Arbetet beräknas pågå i ett år och arenan förväntas öppna igen den 10 januari 2025.

Västhusrestaurangen.

Hittade leverantörer på Nordbygg – nu bygger Claes Stenmark sin dröm

2022 åkte han till Nordbygg med målet att leta hållbara alternativ och hitta leverantörer och samarbetspartners till sitt drömprojekt – att uppföra världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad.
– På mässan hittade jag många som var intresserade av mitt projekt och av att bryta ny mark inom hållbart byggande, berättar Claes Stenmark, som nu återvänder till Nordbygg som talare.

Han har varken erfarenhet från byggbranschen eller restaurangnäringen. Men trots det – eller kanske på grund av det – uppför han just nu världens mest klimatsmarta restaurangbyggnad.

– Man ska nog vara lite naivt ovetande när man kastar sig i en ett sådant här tokigt projekt, säger Claes Stenmark, som hittade merparten av sina leverantörer på Nordbygg 2022.

Letade leverantörer

När han besökte Nordbygg för två år sedan hade han siktet inställt på att hitta hållbara material samt intresserade leverantörer och samarbetspartners till sitt projekt.

–  För mig var det en supernyttig mässa att besöka med spännande möten – och det bästa var att jag hittade så många som var intresserade av mitt projekt och av att bryta ny mark inom hållbart byggande. Växthusrestaurangen hade aldrig blivit möjlig utan dem.

Återanvänder värme och vatten

I byn Skegrie i Skåne, strax utanför Trelleborg, pågår arbetet med Stenmarks Restaurang & Växthus, ett pionjärprojekt inom hållbart byggande och cirkulär samhällsplanering, med ambitionen att bli den mest miljövänliga restaurangbyggnaden i världen.

–  Jag brukar säga att jag bygger världens mest klimatsmarta restaurang för jag har inte hittat något likvärdigt projekt. Vi kommer också att bygga ett av världens största växthus i trä, berättar Claes Stenmark, som driver bygget i egen regi.

Projektets grundidé och vision kretsar kring hållbarhet, med fokus på återvinning, cirkularitet och förnybara resurser. Med detta som utgångspunkt började Claes Stenmark designa en miljövänlig restaurang där grönsakerna odlas med hjälp av återanvänt vatten och värme från verksamheten, och där näringsämnen från avloppsvattnet tas tillvara.

–  Odlingarna kommer att bevattnas med hundra procent återvunnet vatten och vi kommer att återanvända värmen från pizzaugnen och köket till växthuset.

Vinflaskor i grunden

Att själva byggprocessen var en sådan klimatbov blev han varse när han började planera bygget.

–  Jag vill inte bara odla klimatsmart utan även bygga klimatsmart med återvunna, återvinningsbara och förnybara material. Målsättningen är 90% lägre klimatpåverkan jämfört med ett konventionellt bygge. 

Byggnaden vilar på återvinningsbara cellglasblock istället för betong, som utgör grunden.

–  Man kan säga att huset byggs på gamla vinflaskor.

Sommar året runt

Hösten 2022 var det byggstart för projektet, som finansierats genom crowdfunding, EU-stöd och banklån. I mars monterades växthusglasen på stommen. Växthuset vilar på en grund bestående av KL-trä och cellglas.

Restaurangen förväntas stå klar någon gång under 2024, och gästerna kommer att kunna njuta av pizza i den integrerade restaurang- och växthusbyggnaden, som erbjuder ett sommarklimat året runt.

–  Det jag gör kan verka ganska litet i det hela, men kan jag inspirera andra att bygga mer hållbart och klimatsmart så får vi tillsammans en större påverkan.

H2 Green Steel i Boden. Bild: H2 Green Steel

”Hett” och grönt – världsunikt stålverk i Boden

Stålverket H2 Green Steel i Boden är inte bara ett av Byggfakats ”hetaste” och mest bevakade byggen utan även ett internationellt prestigeprojekt i miljardklassen då anläggningen blir ett av världens första storskaliga gröna stålverk och Europas största vätgasanläggning.

Syftet är att förändra stålindustrin, med sin höga klimatbelastning, genom en ny produktionsprocess där vätgas ersätter kol i järnframställningen, vilket minskar koldioxidutsläppen med upp till 95 procent.

H2 Green Steel bygger en fullt integrerad, digitaliserad och hållbar produktionsanläggning för grönt stål och grön vätgas i Boden. 

Bygget pågår

Sommaren 2022 påbörjades markarbeten, i november 2023 restes den första stålkonstruktionen och under 2024 pågår en intensiv byggfas på det 270 hektar stora sajtområdet.

Rasmus Kazinczy, Project Procurement Director och ansvarig för inköp i Boden, berättar om H2 Green Steels verksamhet, hur projektet fortskrider, hur samarbetet med lokala entreprenörer fungerar och varför just Norra Svartbyn är den idealiska platsen för denna verksamhet.

Stadsljus. Bild: Cobe/Yellon

Landmärket som både sticker ut och smälter in

Det 30 våningar höga huset som sträcker sig 110 meter över havet och rymmer cirka 350 lägenheter blir ett nytt spektakulärt landmärke i Stockholm.
–  Storskaligheten är minst sagt en utmaning, säger Anna Grinneby, ansvarig för projekt Stadsljus på OBOS.

Under åren 1803 till 2011 producerades och lagrades gas till Stockholms hushåll i Gasklockorna i den idag framväxande stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. Obos har fått uppdraget att utveckla den industrihistoriska platsen – som ursprungligen ritades av den svenske arkitekten Ferdinand Boberg – genom att uppföra ett 30 våningar högt och cylinderformat bostadshus där den rivna Gasklocka 4 tidigare stod.

Bakom det vinnande bidraget Stadsljus står ett arkitektteam bestående av Köpenhamnsbaserade Cobe och svenska Yellon.

Det 30 våningar höga kommer sträcka sig 110 meter över havet. Fotavtrycket, själva grunden, är 1 200 kvadratmeter så byggnaden tar för sig på alla ledder. Höghuset blir en ny granne till de övriga bevarade gasklockorna som byggs om till kulturscen, hotell och kontor.

Landmärke som smälter in

–  Hur skapar man ett nytt landmärke som smälter in? Höga hus påverkar alltid en stads silhuett och därför vill vi ge något tillbaka. Vi tänker uppföra ett hus som stärker platsen och vi är måna om att det här ska bli en trevlig plats att bo på, säger Anna Grinneby, projektutvecklingschef på Obos.

Visionen för projektet är att behålla den industrihistoriska identiteten samtidigt som byggnaden anpassas för dagens behov av moderna bostäder.

– Husets arkitektur och placeringen på en hög kulle gör det möjlighet att välja vilken utsikt man vill ha; hav med morgonsol, staden mot söder eller naturen i kvällssol.

Upphandling pågår

Projektet drivs även av högt ställda hållbarhetskrav. Norra Djurgårdsstaden är ett utpekat profilområde för hållbar stadsutveckling. Stort fokus läggs på energieffektivitet, med bland annat 600 kvadratmeter solceller på taket, geoenergianläggning och spillvattenvärmeväxlare. Huset planeras för hög prefabriceringsgrad, men många beslut återstår fortfarande, till exempel vilket material som ska användas i fasaden.

–  Just nu pågår entreprenadupphandlingen. Vi kommer att upphandla en totalentreprenör som får vara med och utveckla olika lösningar, berättar Anna Grinneby.

Byggstart 2026

Under själva byggprocessen blir logistiken en utmaning i sig på grund av husets storskalighet och dimensioner. Detta mynnar i stora mängder material och många transporter, vilket kräver optimerad materialanvändning.

– Med prefab kan vi får ner både spill och transporter vilket blir mer hållbart. Vi måste ha ett industriellt perspektiv, men samtidigt finns vissa delar där återbrukat byggmaterial kan bli möjligt.

Det var hösten 2020 som Obos vann Stockholm stads upphandling, och Stadsljus blir bostadsutvecklarens största flerbostadshus hittills. Säljstart planeras till första kvartalet 2025, byggstart till 2026 och beräknad inflyttning sker från 2029.

/Susanne Bengtsson